Hükümetten "yastık altı" için yeni hamle

Hükümetten "yastık altı" için yeni hamle
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dolar/Euro ve altın cinsinden devlet tahvili ihracına başlıyor. Hükümetin hamlesini "yerli ve milli para" söylemiyle çelişkili olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye’de ekonomi yönetimi, ekonomik durgunluğu aşmak ve devlet bütçesini güçlendirmek için bugünden itibaren altın ve döviz cinsinden devlet tahvili ihracına başladı. Hükümet bu adımla yastık altındaki altın ve dövizleri ekonomiye kazandırmayı amaçlıyor.

Öte yandan hükümetin bu hamlesini değerlendiren ekonomistlere göre ise son dönemde "yerli ve milli para" söylemine yaslanan hükümetin bu hamlesi çelişkili.

Birkaç ay öncesinde vatandaşları artan döviz kurlarına karşı dövizlerini bozdurup Türk Lirası’na geçmeye çağıran hükümetin şimdi Dolar ve Euro’ya yatırım çağrısı yaptığına işaret eden ekonomistler, "Ancak Türkiye’de insanlar ekonomiye karşı güvensiz. Altın ve döviz yatırımları yastık altında kalmaya devam edecek" görüşünde. 

Bugün döviz cinsinden tahvil ihracı ile birlikte, 5 banka aracılığıyla altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı da başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşlara altın birikimleri için güvenli bir yatırım aracı sunduklarını vurgulayarak "5 banka aracılığıyla Pazartesi günü başlayacak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasıyla vatandaşlarımız hem kendileri kazanacak hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak" diyerek vatandaşları bu yatırım araçlarını kullanmaya çağırdı.

DW Türkçe'nin haberine göre, ekonomistler hükümetin suni tedbirlerle piyasa faizlerini düşürmeye çalıştığına işaret ediyor. Son bir ayda Hazine'nin normal borçlanmasını azaltıp bir kısım ihaleleri iptal ettiğine, yaptığı ihalelerde ise piyasa dışı faizlerle faize ayar vermeye çalıştığına dikkat çeken ekonomistler, "Mali çalkantılı bir krizin ortasında hükümetin faiz düşürmeye çalışan bir patikaya girmesi doğru değil. Döviz tahvili satışına çıkıp vatandaşa ‘devlet garantisi var, gelin alın’ promosyonu yapılması manidar. Bir taraftan yerli ve milli parayla dış ticaret yapacağız diyorsunuz ama öbür taraftan vatandaşa gel yüzde 4 faizle döviz tahvili alın korkmadan diyorsun" değerlendirmesinde bulunuyor. 

"Türkiye’de kendi ulusal para birimini korumaya çalışan bir hükümet mi var, döviz cinsi yatırımları artırmaya çalışan bir hükümet mi var?" diye soran ekonomistler atılan bu adımların vatandaşı "dolarizasyon"a yani aşırı döviz kullanımına teşvik etmesi anlamına geldiğini söylüyor.