Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda Mehmet Cengiz talanı

Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda Mehmet Cengiz talanı
Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu 2014'deki yangında kül olan Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda çevre katliamı yaşandığı ortaya çıktı.

Üsküdar Paşalimanı'nda bulunan ve içinde bir zamanlar 3 bin ağacın bulunduğu Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda çevre katliamı yaşandı. Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu tarihi koruda çok sayıda ağaç kesildi. Nedeni bilinmeyen bir yangınla kül olan Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün yeniden yapımı sırasında yürütülen inşaat çalışmaları sonucunda 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazi delik deşik edildi. İş makinelerinin yol yapımı ve köşkün manzarası için çok sayıda ağacı kesmesi uydu fotoğraflarından da net olarak görülüyor.

TARİHİ KÖŞK YANGINDA KÜL OLMUŞTU

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, Mehmet Cengiz'in 2009 yılında yüzde 65 hissesini TMSF'den yüzde 35 hissesini ise Zeynel Abidin Erdem'den satın aldığı Hüseyin Avni Paşa Korusu'nun içinde yer alan köşk İstanbul 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 8 Ocak 2002'de yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı olarak tescillendi.

2012'de restorasyon için KA-BA Mimarlık'la anlaşıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi köşkün statik olarak sağlam olduğuna dair rapor hazırladı. Ancak bu proje Mehmet Cengiz tarafından 2013'te Koruma Kurulu'ndan çekildi. Cengiz İnşaat, 11 Nisan 2014'te köşkün rölöve projesini; 7 Mayıs 2014'te ise restitüsyon projesi Koruma Kurulu'na sundu. 28 Haziran 2014'te çıkan yangında köşk tamamen yok oldu. Yangının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, şüpheliler arasında da bekçiyi göstermişti. Ancak soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmıştı. Kararda, ‘itfaiyenin yaptığı inceleme sonucunda yangının çıkış nedeninin belirlenemediği için takipsizlik kararı verildiği' belirtilmişti.

MÜZE VE KÜTÜPHANE OLACAK MI?

Mehmet Cengiz, 2015 yılının başında Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün yeniden inşası için hazırladığı projeyi İstanbul 6 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na sundu. Kurul, köşkün aslına uygun olarak tekrar inşa edilmesine ve sadece müze ve kütüphane olarak kullanılmasına izin verdi. Sergi salonu olarak kullanılacak olan köşke ikinci bir bodrum katı, tuvalet geçiş koridoru, engelli rampası ve asansör yapılmasının da önü açıldı. 19 Mart 2015'te köşke ilişkin Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından yapı ruhsatı verildi ve bu ruhsatta da yapının müze ve kütüphane vasıflı olduğu belirtildi.

Cengiz İnşaat, 23 Aralık 2015'te yeniden 6 Numaralı Koruma Kurulu'na başvurdu. Kurul, şirketin koru içinde “makineli kazı” yapma talebini Ocak 2016'da gündemine aldı ve kazı izni verdi. Kazı çalışmalarının ardından köşk arazisinin içine üç farklı kapı ve dört adet asfalt yol yapıldı. İş makineleriyle yapılan çalışmada çok sayıda ağacın köşkün manzarası ve yol için ortadan kaldırıldığı, koruda inşaat faaliyetlerinin son aşamaya geldiği öğrenilirken, köşkün yapımının da tamamlandığı ve arkasına da bir yapı kondurulduğu tespit edildi. Mehmet Cengiz'a ait Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün müze mi yoksa ev olarak mı kullanılacağı ilerleyen günlerde belli olacak. Eğer konut olarak kullanılırsa, Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerinin arazide denetimde bulunması köşkü mühürlemesi gerekecek.