İBB İSTGÜVEN Müdürü Ahmet Can Buğday Yeniçağ’a anlattı: Özel güvenlik işsizlerin son çaresi olmasın

İBB İSTGÜVEN Müdürü Ahmet Can Buğday Yeniçağ’a anlattı: Özel güvenlik işsizlerin son çaresi olmasın
İBB'ye bağlı İSTGÜVEN A.Ş.'nin Genel Müdürü İYİ Parti kurucularından Ahmet Can Buğday, Türkiye'de kolluk kuvvetlerine yardım eden özel güvenlik sektörüne karşı oluşan olumsuz imajı ve önyargıları yıkmak istediğini söyledi.

SÜMEYRA KIRCA / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İSTGÜVEN A.Ş.'nin Genel Müdürü İYİ Parti kurucularından Ahmet Can Buğday, YENİÇAĞ gazetesini ziyaret ederek özel güvenlik sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İBB'ye ait sosyal tesisler, turistik alanlar, müzeler, park ve bahçeler, belediye hizmet binaları, mezarlıklar ve ulaşım akslarında, yaklaşık 10 bin özel güvenlik görevlisiyle hizmet verdiklerini anlatan Ahmet Can Buğday, "Özel güvenlik sektöründe çalışan biri olarak, özel güvenliğin toplumun içinde konumlandırıldığı yeri beğenmiyorum buna itirazım var. Bunu değiştirmekle ilgili bir şeyler yapmak istiyorum" dedi.

Özel güvenlik görevlilerinin çatık suratlı, kaba tavırlı imajını yıkarak güler yüzle vatandaşa hizmet götürdüklerinin altını çizen İSTGÜVEN Genel Müdürü Ahmet Can Buğday bu konuda yaptıkları sosyal sorumluluk projelerini şöyle anlattı:
"İlk geldiğim sene zihinsel açıdan özel çocuklarımızla ilgili bir faaliyet yapmıştık. Gittik onlara eğitim verdik, onlardan eğitim aldık. Onlar güvenlik kıyafeti giyip arama yaptılar. Toplumda 320 bin çalışanı olan bir sektörün toplumun içinde bu kadar kötü anılmasını kabul edemiyorum ve varlıklarının önemli olduğunu duyurmak istiyorum. Pandemi olmasa daha aktif planlarım vardı, sosyal sorumluluk çalışmaları gibi, sokak hayvanı besleme işini gönüllülerle yürütmeye çalışıyoruz pilot bölgelerimizde.. Bu tip şeyler yapacağız, toplumdaki o kötü algıyı yıkmak istiyorum. Özel güvenlik görevlileri kolluk güçlerine yardım eden bir sektör."

BİR MİLYONDAN FAZLA İŞ BULAMAYAN ÖZEL GÜVENLİK VAR

Türkiye'de özel güvenlik olmak için sertifika alan 1,5 milyon vatandaşın olduğuna dikkat çeken Ahmet Can Buğday, bunlardan sadece 320 binin aktif hizmet ettiğini belirtti. Kimlik kartı olup iş bulamayan bir milyonun üstünde işsiz özel güvenlik elemanı olduğunu vurgulayan Ahmet Can Buğday, "Türkiye'de 285 bin polis, 320 bin özel güvenlik var. Yani polisten fazla özel güvenlik var. Avrupa'daki yansımalar da böyle" dedi.

"Biz özel güvenlik sektörünün, görevlileri belli bir ücret karşılığında bir yerde bulunan ya da iş bulamayan insanların son çare olarak baktığı bir sektör olmasını istemiyoruz" diyen Ahmet Can Buğday, İSTGÜVEN olarak çalışanlarına sektörün üstünde imkanlar sağladıklarını anlattı.

KOVİD SÜRECİNDE ÇALIŞANLARA MORAL MOTİVASYON EKİBİ

Kovid sürecini teyakkuzda yaşadıklarını belirten İSTGÜVEN Genel Müdürü Ahmet Can Buğday, "Bu dönemde 3 tane 10'ar kişilik moral motivasyon ekibi çıkardık. İçinde doktorlar, psikologlar ve güvenlik yöneticilerinin olduğu ekip gece gündüz sahada dolaştı. Ekip güvenlik görevlilerimize hem Kovid'den nasıl korunacakları eğitimini verdi hem de psikolojik destek verdiler" dedi.

Salgın sürecinde 4 tane özel güvenlik elemanının hayatını yitirdiğini aktaran Ahmet Can Buğday şöyle konuştu:
"Virüse yakalanan arkadaşlarımızla yakından ilgilendik. Çalışanlarımızın yüzde 13'ü Koronaya yakalandı, 4 tane personelimiz hayatını kaybetti. Virüse yakalanan arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek, sağlık durumlarını sormak için resmi telefonlardan, 12 bin 800 kere aramışız."

SEKTÖRDE PERSONEL DEĞİŞTİRME ORANI EN DÜŞÜK ŞİRKETİZ

İSTGÜVEN'de çalışan personelin çok nadir iş bıraktığını bu nedenle çok büyük eleman alımları yapmadıklarını vurgulayan Ahmet Can Buğday, " Belki biraz iddialı olacak ama Turnover'i (Personel değiştirme sıklığı) en düşük olan şirket biziz. Bu rakam güvenlik sektöründe yüzde 45 iken bizde 0.09! Bizde işe girip işini bırakan çok olmuyor, ancak emekli olanlar ya da yeni açılan yerler için gibi alım programımız oluyor. Maaşlarımız sektörün biraz daha üstünde, arkadaşlarımızın iyi malzeme kullanmalarını, iyi şekilde yönetilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. O yüzden çok gitmek isteyen yok" dedi.
İSTGÜVEN'e iş başvuru rakamlarının korkunç boyutta olduğunu vurgulayan Ahmet Can Buğday, "Hayatım boyunca işsizliği bu boyutta görmedim, herkesin işe ihtiyacı var ve çoğunluğunun trajik hikayeleri var maalesef bu konuda ülkenin işsizlik tablosunu gelen talepler karşısında görüyoruz" dedi.
KARİKATÜR KİTABIYLA SEKTÖRÜ ANLATTI
Yakın zamanda çıkardığı 'Karikatürle Özel Güvenlik' kitabıyla  sektörü anlatan Ahmet Can Buğday şöyle konuştu:
"Ben bu kitapla insanların özel güvenlik görevlilerine karşı doğru bir imaj oluşturmasını sağlamaya çalıştım. Özel güvenlik çalıştıran yöneticilerin birbirini anlamasına katkı sağlamak istedim. Burada 100 tane anektot var ve ben bunların hepsini birebir yaşadım. Bunları karikatürle anlatmak istedim. Dünyada bir örneği olduğunu düşünmüyorum. Kitabın orta sayfasında, 5 bin 900 özel güvenlik görevlisiyle yaptığım anketin sonuçlarını paylaştım. Kitabın son sayfalarında da özel güvenlik görevlisiyle ilgili merak edilen sorular ve cevapları var, doğrudan kanunu okumak yerine daha anlaşılır bir dilde 'Nasıl özel güvenlik görevlisi olunur?', 'Özel kıyafet giymeden çalışılabilir mi?' 'Sektör için gerekli şartlar nedir?' gibi en sık sorulan soruları bir iki cümle ile cevapladım. Çok keyifli bir çalışma oldu benim için…"
11-091.jpg
Ahmet Can Buğday, Yeniçağ ziyaretinde imtiyaz sahibi Ahmet Çelik'e kendi yazdığı kitabı hediye etti.

MEZARDA DEFİNE ARIYORLAR
İstanbul'daki mezarlıklarda özel güvenlik elemanı olarak çalışan personelin çok enteresan hikayelerle karşılaştıklarını anlatan İSTGÜVEN Genel Müdürü Ahmet Can Buğday şöyle konuştu: "Çok fazla hikayeler var. Define arayanlar var, altın diş için mezarları kazmaya çalışanlar var, uyuşturucu bağımlısı gençler var onlarla çok mücadele ediyoruz. Vatandaştan, bahşiş almak için mezarlara su dökmeye çalışan insanlar var onları vatandaşlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Mezarlıklar karanlık ve kontrolü güç olan yerler o yüzden buraları çok kötü amaçla kullanmak isteyenlere karşı özel güvenlik güçlerimiz mücadele ediyor. Biz ağırlıklı olarak madde bağımlılarıyla mücadele ediyoruz."