İBB'den çarpıcı araştırma: İstanbul'da her 2 çocuktan 1'i...

İBB'den çarpıcı araştırma: İstanbul'da her 2 çocuktan 1'i...
İBB'nin bünyesinde kurulan İstanbul İstatistik Ofisi, kentteki çocuk yoksulluğunu araştırdı. Araştırmaya göre; hanelerin yüzde 44.7'sinde çocuklar yeterli beslenme olanaklarına sahip olamazken, yüzde 46,5'inde ise ebeveynler, maddi yetersizlik nedeniyle çocuklarına kitap alamıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İstanbul İstatistik Ofisi, kentteki çocuk yoksulluğunu araştırdığı ankette çarpıcı sonuçlar yer aldı.

İstanbul’da çocuk yoksulluğunu araştıran ofis,16-27 Aralık 2019 tarihleri arasında 74 mahallede 1002 haneyle yüz yüze görüşülerek anket çalışması yaptı.

“YETERLİ BESLENEMİYORLAR"

Hane halkı gelir düzeyi 3 bin TL ve altında olan, 0-15 yaş arasında en az bir çocuğu olan aileler tercih edildi. Kriterlere uyan 815 hanenin yanıtları üzerinden analiz yapıldı. Araştırmada bir hanede yaşayan ortalama kişi sayısı 4,4 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında İstanbul için hane halkı ortalama büyüklüğü ise 3,4’tü.

HANEDE ISINMA VE BESLENME SORUNU

Araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlar şöyle:

Hanelerin yüzde 42,3’ünde çocukların günlük kullanım dışında başka bir ayakkabısı yok.

Hanelerin yüzde 27,5’inde çocuk odası yok. Bu hanelerin yüzde 70’inde 15 yaş altında 2 ve üzeri çocuk yaşıyor.

Yüzde 44,4’ünde ısınma sorunu var. Isıtma sistemi olarak hanelerin yüzde 16,6’sında soba, yüzde 36,2’sinde doğalgaz sobası kullanılıyor.

Yüzde 44,7’si ise yeterli beslenme olanaklarına sahip değil.

MADDİ YETERSİZLİK NEDENİYLE...

Hanelerin yüzde 46,5’inde ebeveynler, maddi yetersizlik nedeniyle çocuklarına kitap alamıyor. Aileler, son 1 yılda ders kitabı ile öğretmenin istediği hikaye ve yardımcı kaynak dışında çocuklarına kitap alamamış.

Hanelerin yüzde 89,2’sinde çocuklar okul dışında, yabancı dil kursu, spor ya da sanat gibi herhangi bir eğitim almıyor. Çocuklarına okul dışında da bir eğitim imkanı sunan hane halkının yüzde 67,2’si bu olanak için ücret ödemiyor.