İbrahim Kaboğlu: “YSK, kararını gün ışığına çıkmadan çökertti”

İbrahim Kaboğlu: “YSK, kararını gün ışığına çıkmadan çökertti”
Anayasa hukukçusu CHP’li İbrahim Kaboğlu, YSK’nın İstanbul kararı ile ilgili “YSK kararı, gün ışığına çıkmadan kendisi tarafından çökertilmiş bulunuyor" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle ilgili açıkladığı kısa karara yeni gerekçeler eklemesine hukukçulardan tepki geldi. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "YSK kararı, gün ışığına çıkmadan kendisi tarafından çökertilmiş bulunuyor" değerlendirmesinde bulunurken, Avukat Turgut Kazan da karara hukuken yeni gerekçelerin eklenemeyeceğini belirterek, "Kimsenin kuruma güveni kalmadı, benim de güvenim kalmadı” yorumunda bulundu.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre, Turgut Kazan, YSK'nın araştırma yapamayacağını belirterek, "YSK’den duymamız gereken açıklamaları Cumhurbaşkanı’ndan duyuyoruz. Bu durum gerekçe üzerine bir çalışma yapıldığını değil, siyasal iktidarın beklentilerinin böyle bir gerekçede nasıl gizleneceğinin yollarını aramak olduğunu ortaya koyuyor. İlk açıklanan kısa kararın dışına çıkılacak. Bir hukukçu olarak Türkiye için korkuyorum. Hem de utanıyorum" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da, "YSK tarihinin değil sadece, Türkiye tarihinin de en köklü ve 'demokrasinin bekası' açısından yaşamsal kararını yazamıyor. Oysa, anayasaya göre 'Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.' Haliyle bir mahkeme kararının varlığından söz etmek zor; çünkü yazılmayan karar, anayasal açıdan doğmuş bir karar olarak nitelendirilemez. Bugün gelinen aşama, YSK 7 üyesinin gerekçesiz karar vermiş oldukları. Bu açıdan, “kısa karar” adı verilen ama mevzuatta yeri olmayan kararın anayasal açıdan yok hükmünde olduğu bir kez daha YSK tarafından teyit ve tescil edilmiş bulunuyor" diye konuştu.