İbrahim Kalın'dan 'mal beyanı' açıklaması

İbrahim Kalın'dan 'mal beyanı' açıklaması
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı tartışmalarına ilişkin, "Cumhurbaşkanımızın mal varlığı, mal beyanı bellidir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal varlığı tartışmalarına ilişkin, "Cumhurbaşkanımızın mal varlığı, mal beyanı bellidir" ifadesini kullandı.

Kalın, Suriye toplantısının ikincisinin Şubat ayında İstanbul'da gerçekleşeceğini açıkladı.

Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası düzeyde devam eden temasları çerçevesinde, önümüzdeki hafta Cenevre'de küresel mülteciler forumuna eş başkan olarak katılımı planlanmakta. Bu toplantıda güveli bölge de ele alınacaktır" dedi. Kalın ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus lider Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası düzeyde devam eden temasları çerçevesinde, önümüzdeki hafta Cenevre'de küresel mülteciler forumuna eş başkan olarak katılımı planlanmakta.

Suriye toplantısının ikincisi Şubat'ta İstanbul'da olacak.

Bütçe görüşmeleri devam ediyor. Yükseliş trendinin memnuniyet verdiğini ifade etmeliyim. Güven endeksleri yukarı doğru hareketlenmiş durumda. Turizm gelirleri de giderek artıyor. 50 milyon turist hedefi artık çok uzak değil. Faizlerdeki düşüşün devam edeceği görülüyor.

Yarın Cumhurbaşkanlığı Kültür ve  Sanat Ödülleri dağıtılacak. 

Suriye ve Libya'ya yaşanan gelişmeler önemli başlıklar oluşturuyor. Barış Pınarı'ndan sonra yaptığımız iki önemli anlaşma var.

Sahadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Teröristlerin sınırımızdan tamamen uzaklaştırılması, güvenli bölge için çalışmalarımız devam ediyor. Eş zamanlı olarak mültecilerin evlerine güvenli şekilde dönmesi için ilgili kurumlar ile detaylı çalışmalar sürüyor. 

Mültecilerin dönüşü, BM'nin belirlediği üç ana kritere göre olacak. Güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde dönüşler sağlanacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Suriye ile ilgili Putin ile telefon görüşmesi yapacak. 

İran ve Rusya tarafına gerekli telkinleri yaptık. Nihai olarak Suriye'de çözüm bir siyasi geçiş ile gerçekleşecek. 

Suriye halkının iradelerini şeffaf bir şekilde ortaya koymalarını sağlamak.

SORU - CEVAP

(Feyzullah Kıyıklı'nın Davutoğlu ve Babacın'ı ziyareti) Cumhurbaşkanımızın bu yönde bir görevlendirmesi söz konusu olmamıştır. Kendi girişimleridir.

( Mal varlığı tartışması) Cumhurbaşkanımızın mal varlığı, mal beyanı bellidir.

ABD İLE F-35 GERİLİMİ

Dışişleri Bakanlığı üzerinden bir heyet kurulmasını teklif etmiştik. F-35 değil NATO içinde tehdit olacağı şeklinde bir beyanları vardı. Konuyu aydınlığa kavuşturmak istedik. Ama ABD tarafı hep bu konudan kaçındılar. Cumhurbaşkanımızın Trump ile görüşmesi oldu. Bu konu detaylı gündeme gelmedi. Biz teklifimizi yineledik. Tek taraflı olarak bizi F-35 programından çıkaracak bir durumun olmadığı kanaatindeyiz.

Teknik ya da savunma sanayi mevzu olmaktan çıkmış, tamamen Amerikan iç siyasetinin bir konusu haline gelmiş durumda.

S-400'ler için anlaştığımızda böyle bir yaptırım yasası dahi yoktu. Kongrenin Trump'a bir hat çizmek belki de cezalandırmak için aldığı bir tutumdu. 

Kongre üyelerine tek tek anlatıldı. Bu konuda kendilerini kapatmış gözüküyorlar çünkü konuyu siyasileştirdiler.

Bizim için iki konu var. Ortak üretim ve fiyat meselesi. Biz Batı'daki dostlarımıza hiçbir zaman kapıları kapatmıyoruz. Nasıl ki enerji ihtiyaçlarımızı çeşitlendirmek zorundaysak, aynı şey savunma için de geçerli.

Suriye savaşının en yoğun olduğu zamanda, Türkiye tehdit altındayken Patriotları çektiler.

ÇAKARLI ARAÇ UYGULAMASI

 50'ye 1 oranında çakar kullanımı azalmış oldu. Çok sıkı denetimler uygulanıyor.  Bir ruhsattır bir izindir ama bir teşvik değildir.

Bulundukları kritik görevlerden dolayı kullanması gerekenler de var. Buna dair düzenlemeler yapılıyor.

Kullanım alanı son derece daraltıldı

DOĞA KOLEJİ

Öncelik öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesidir.

LİBYA İLE AKDENİZ ANLAŞMASI

Tepkileri anlamakta zorlanıyoruz. 

Güvenlik ve askeri anlaşma eskiden yapılan bir anlaşmanın güncellenmiş halidir. 

Libya tarafından bize gelen böyle bir talep şu anda söz konusu değil, umarız buna mecbur da kalmazlar.