İbrahim Kiras: “İktidar için risk oluşturan nokta…”

İbrahim Kiras: “İktidar için risk oluşturan nokta…”
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, Ahmet Davutoğlu’nun kuruluşunu ilan ettiği ve Gelecek Partisi’nin AKP’yi dışarıdan yeniden kurmak anlamına geldiğini savunarak "İktidar açısından risk teşkil eden nokta burası olabilir"

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kuruluşunu ilan ettiği Gelecek Partisi’nin AKP’nin ‘2002 ayarlarına geri döndürülmesi’ için AKP’yi dışarıdan kurmak anlamına geldiğini belirterek, “"İktidar açısından risk teşkil eden nokta burası olabilir" ifadelerini savundu.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras’ın AK Parti şimdi ne yapacak?"  Başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"AK Parti’nin nihayetinde kendi içinden kopmuş olan yeni partiler karşısında “bundan sonra” nasıl bir tutum alacağını merak edenler var. Bu konuda Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Şehir Üniversitesi tartışması bağlamında Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi eski siyaset arkadaşlarına yönelik “Halk Bankasını dolandırmaya çalışıyorlar” şeklindeki ithamı ipucu veriyor galiba.

Özellikle Erdoğan’ın mizacı siyasi tartışmalarda sertleşmeye mütemayil olduğu için bu hususta kendisinden farklı bir yaklaşım bekleyenler azınlıktalar. Ancak iktidar partisi cephesinden yeni partilere yöneltilecek sert hücumların kendisi açısından olumlu sonuç getirmesi de beklenemez. Bu noktada özellikle Davutoğlu’nun bunlara karşı sertleşmekten çekinmeyişi de partisinin taban edinmesini kolaylaştırır.

Şunun görülmesi lazım: Davutoğlu’nun ve Babacan’ın çıkışları hiçbir toplumsal karşılığı olmayan tepkisel hareketler veya macera arayışı değil. Bu isimler toplumdaki ve özellikle AK Parti tabanındaki hissiyata, taleplere ve beklentilere cevap vermek üzere sahnedeler. Bu gerçeği fark etmemek veya kabullenmekten imtina etmek iktidarın toplumla ilişkisindeki problemleri -çözmek bir yana- daha da büyütür.

Hayattaki her şey gibi siyasetteki hadiseler de bir sebep-sonuç ilişkisi çerçevesinde gerçekleşir. Sebeplerle ilgilenmekten geri durup sadece sonuçları hedef alarak siyaset yapılamaz."