İç denetime AKP engeli

İç denetime AKP engeli
Sayıştay denetim raporlarının TBMM'ye gelmesi gerektiğini söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş, "Sayıştay yönetimini de zaten iktidar kendi kadrosundan oluşturmaya başladı" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Sayıştay denetim raporlarının TBMM'ye gelmediğini ancak kamuoyu tarafından duyulması nedeniyle iktidar partisinin sıkıntı yaşadığını belirterek, "AKP için sıkıntı bundan kaynaklanıyor. Eğer raporlar TBMM'ye gelse tartışılsa o zaman bizim daha önce de söylediğimiz gibi her şey konuşulur, iddialarla ilgili kurumlar da gerekli olanı söyler, usulsüzlük ve suç teşkil eden bir iddia yoksa ortaya çıkar. Ancak bu yapılmıyor kamuoyunda da bu raporlar ve denetimler bilinince sorun yaşanıyor" dedi.

İdarenin bazı konularda tasarrufa gittiğini kaydeden Yokuş, şunları söyledi: "Bürokrat ve memurları görevden alabiliyor idare. Görevden almazsa zaten istifa ettirir. Bu tür şeyler oluyor. Sayıştay yönetimini de zaten iktidar kendi kadrosundan oluşturmaya başladı. Dolayısıyla iktidar kadro kuruyorsa, çekil dediği zaman çekiliyor, istifa et dediği zaman istifa ediyor. Durum böyle olunca bu kadrodaki insanların direnme şansları da olmuyor. Belediye başkanları örneğinde de bunu gördük. Bürokratları da böyle çekiyor. AKP bu anlayışta gidiyor. Bunu yapmazsa soruşturma açtırma yoluna gidebilir. Memurları görevden alabilmek için bahane bulabilirsiniz iktidar partisi olarak. Bu doğru mu elbette değil. Ancak burada önemli olan denetimin doğru bir şekilde TBMM'ye gelmesi. Başından beri bunu savunuyoruz. Bu önemli. TBMM'ye getirmediğiniz zaman kamuoyundaki tartışmaların önünü de kesemiyorsunuz. O zaman gereksiz yere zaman ve enerji harcıyorsunuz."

Sayıştay dışında kurumların iç denetim mekanizmalarının olduğunu ifade eden Yokuş, "Sayıştay denetimi yanında kurumların kendi iç denetim mekanizmaları var. Bunların çalışması gerekir. İç denetimde de yine yürütmenin kendi tasarrufuyla göreve getirdiği insanlar. Bir de burada problem yaşanıyor. Zaten Sayıştay'da birden sorun çıkmasının nedeni denetim raporlarının kamuoyunda gündeme gelmesi." diye konuştu.

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, partisinin Turgutlu İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Yerel Seçimlere Doğru Türkiye ve İYİ Parti' konulu konferansta yaptığı konuşmada, 2002 - 2018 arasında tahrip edilen demokratik parlamenter düzenin kalıntılarından, bir rejim değişikliğiyle, tek adam rejimine geçildiğini belirtti. Özdağ, "Tek adam rejimi, birikmiş olan 16 sene içerisindeki sorunları da tırmandırdı. Türkiye hızla yönetilemeyen bir ülke haline geldi" dedi. Konferansın sonunda İYİ Parti Turgutlu İlçe Başkanı Nilay Yaşır, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ'a katılımı nedeniyle teşekkür edip, çiçek ve plaket verdi.