İçişleri Bakanı Soylu, Boğaziçi’ne rektör atamasıyla ilgili konuştu: Çok mu demokratik olması gerekiyor

İçişleri Bakanı Soylu, Boğaziçi’ne rektör atamasıyla ilgili konuştu: Çok mu demokratik olması gerekiyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazeteci Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtladı. Soylu, “Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan atama size demokratik geliyor mu?” sorusuna, “Çok mu demokratik olması lazım acaba? Affedersiniz şirketinizi, bu kanalı demokratik mi yönetiyorsunuz?” şeklinde yanıt verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haber Global’de Candaş Tolga Işık’ın sunduğu Az Önce Konuştum adlı programa konuk oldu.

Programda soruları yanıtlayan Soylu Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylara ilişkin şunları söyledi:
Bir rektörün nasıl seçilebileceği kanunlarımızda belli. Bir önceki seçimlerde üniversitelerimizin öğrencileri mi seçiyordu? Hayır. Kimler seçiyordu. Üniversitelerin öğretim üyeleri. Zaten bu da bana göre çok yanlış gelen bir sistem olduğu için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye'nin de ortaya koyduğu irade ile değişti. Dün de öğrenciler seçme konusunda yetkinlik sahibi değildi, bugün de yetkinlik sahibi değil. Bir tek öğretim üyeleri yetkinlik sahibiydi, onun akademiyi hangi noktaya getirdiği apaçık ortada.

“BU SİYASİ BİR YAKLAŞIM”
Şimdi diyor ki 'Siz kayyum rektör atadınız.' Bu, faşist bir yaklaşım, doğru bir yaklaşım değil. Kendi rektörünüzle ilgili böyle bir tavır ortaya koymanız doğru değil. Bu siyasi bir yaklaşım. Üniversitenin kendi içini kucaklayacak bir yaklaşım değildir."

“ÇOK MU DEMOKRATİK OLMASI LAZIM”
“Size bu uygulama demokratik geliyor mu?”
sorusuna ise Soylu şu cevabı verdi:

Çok mu demokratik olması lazım acaba? Affedersiniz şirketinizi, bu kanalı demokratik mi yönetiyorsunuz? Biz sonuç alacağız. Demokrasi ülkenin siyasal tercihlerinin, özgürlüklerinin belirlenmesinde bir etmendir. Burayı yönetirken siz neye bakıyorsunuz, verimliliğe, karlılığa, çalışanların motivasyonuna, üretime, rekabete, piyasada ayakta kalmaya... Bunlar öğrenci yetiştiriyorlar. Bilimsel sonuçlar üretmeye çalışıyorlar.  Biz buna bakacağız. Bunu en iyi kim yapıyorsa, elini öpeceğiz yola devam diyeceğiz.

LİTERATÜRDEKİ EN ÖNEMLİ TEZLERDEN BİRİSİ
Üniversitedeki demokrasi konusundaki tez herhalde demokrasi literatüründeki en önemli tezlerden birisi olarak ortaya konulabilir.