İçişleri Bakanlığı: FETÖ, 2000’li yıllarda muazzam güç kazandı

İçişleri Bakanlığı: FETÖ, 2000’li yıllarda muazzam güç kazandı
İçişleri Bakanlığı'nın uluslararası kamuoyuna FETÖ’yü anlatmak için hazırladığı kitapta "Devlet kadrolarına 30 yıldan fazla süren yerleşme süreci 2000’lerde meyvesini verdi" denildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından uluslararası kamuoyuna FETÖ’yü anlatmak için hazırlanan kitapçıkta itiraf niteliğinde tespitler yer aldı. Kitapta FETÖ’nün en hızlı büyümesini 2000’li yıllarda yaşadığı, kumpas davalarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yapılan tasfiyelerin 15 Temmuz darbe girişiminin yolunu açtığı vurgulanırken, bu süreçte “AKP iktidarının FETÖ’nün önünü açtığı” gerçeği özenle gizlendi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu yıl 15 Temmuz’da İngilizce olarak “Fetullahist Terror Organization (Fetullahçı Terör Örgütü) - FETÖ” başlığıyla yayımlanan 205 sayfalık kitap, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçen hafta 11’inci Büyükelçiler Konferansı kapsamında basına kapalı olarak yaptığı konuşmadan önce büyükelçilere dağıtıldı. Kitapta, “FETÖ’nün 2000’lerde muazzam bir güç kazandığı” belirtilirken “Devlet kadrolarına 30 yıldan fazla süren yerleşme süreci 2000’lerde meyvesini verdi. Örgütün yargı, silahlı kuvvetler ve birçok stratejik kuruma sızması çok kolaylaştı. Kuruluşundan bu yana iktidarın, güçlünün ve kazananın yanında yer almaya çalışan FETÖ, 2002’de tek başına iktidara gelmeyi başaran AK Parti’ye destek vermeye özen gösterdi. Bu dönem, örgütün ekonomik ve istihbarat gücü, insan kaynağı, iç ve dış örgütlenmesinin zirve yaptığı, etkisinin ve egemenliğinin hem kamu hem özel sektörde arttığı bir dönem oldu” tespiti yapıldı. Buna karşın AKP’nin bu dönemde devlet kadrolarını FETÖ mensuplarına açtığından söz edilmedi.

Kitapta, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi öncesi eylemlerinden söz edilirken tartışmalı ve kanıtlanmamış iddialara da yer verildi. FETÖ’nün “devlete ve hükümete karşı saldırılarından birinin” Gezi Parkı Direnişi’nde toplumsal kargaşa yaratma çabası olduğu öne sürülürken, 6-8 Ekim 2014’teki Kobani olaylarını da FETÖ’nün desteklediği ifade edildi.

FETÖ’nün darbeye hazırlık faaliyetleri arasında Atabeyler, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi kumpas davaları sayılırken “FETÖ, değişik rütbelerdeki askerleri kumpas davalarıyla tasfiye ederek TSK içine kendi unsurlarını yerleştirdi. Bu yolla çeşitli görevlere gelen FETÖ mensupları 15 Temmuz hain darbe girişiminde etkin rol oynadı. Gazeteciler, aydınlar ve özellikle TSK mensuplarının yargılandığı bu davaların temel amacının, TSK’yi yasadışı yollarla kontrol altına almak ve 15 Temmuz darbe girişimini hazırlamak olduğu daha sonra anlaşıldı” tespitine yer verildi. Buna karşın AKP iktidarının kumpas davalarına verdiği siyasi destek kitapta yer almadı.

ÖZENSİZ DİL

İngilizce olarak hazırlanan kitabın dilinin özensiz olduğu gözlemlendi. Türkçe’den İngilizceye yapılan çeviride birçok basit hata ve motamot çeviriyle karşılaşılırken özellikle uluslararası kamuoyuna FETÖ’yü anlatmak için hazırlanan kitaptaki özensizlik dikkat çekti.