Sadettin Tantan Batı'nın Karadeniz planını açıkladı

Sadettin Tantan Batı'nın Karadeniz planını açıkladı
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan Karadeniz'de İngiltere ve Rusya'nın yaşadığı gerilimin sadece yaşananların bir parçası olduğunu kaydetti.

Sadettin Tantan: Batı'nın Karadeniz planı Türkiye'yi zora sokar

Fatih ERBOZ/YENİÇAĞ ANKARA 

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, ABD ve İngiltere''nin yönlendirdiği NATO''nun Karadeniz''i bir küresel deniz haline getirmeye çalıştığını belirterek, "ABD ve İngiltere NATO''yu kullanarak, Doğu Akdeniz''den, Karadeniz''e hatta Hazar havzasına kadar geniş bir coğrafyada hakimiyetlerini kurmak istiyor. NATO burada kazanan taraf olurken Türkiye ise tarihsel süreç içinde baktığınızda hep kaybeden taraf oldu. Türkiye İran ve Suriye ile birlikte bölge ülkelerini de yanına alarak sorunu çözme arzusunu ortaya koymalı" dedi.

Türkiye''de iç politikada yaşananların bölgedeki tehlikeli gelişmelerin habercisi olduğuna dikkat çeken Tantan, "ABD''nin devreye girmesiyle birlikte Türkiye''nin bölgesinde ortaya çıkan kirli planlar tek tek gün yüzüne çıkıyor. Türkiye''de bir taraftan HDP''ye kapatılma davası açılırken diğer yandan bölgede PKK terör örgütünün tasfiye sürecinin başlaması, ABD''nin oluşturmak istediği sözde Kürdistan''ın alt yapısını kurmanın paçalarıdır. PKK''nın tasfiye edilmesi, HDP''nin kapatılması sürecinde bölgede Barzani ön plana çıkarlıyor. Bu da Kuzey Suriye ve Kuzey Irak''ta oluşan sözde yapıların bir sözde Kürt devletine evrilmesi sürecini beraberinde getirebilir. Türkiye''nin tam da bu noktada dikkatli olması gerekiyor." diye konuştu.

İran ve Ermenistan''da yapılan seçime de dikkat çeken Tantan İran''da seçilen yeni cumhurbaşkanı Reisi''nin bölge devletlerinin bölünmesinin önüne geçecek bir politika izleyeceğini belirtti. ABD''nin küresel hakimiyetini güçlendirmek için NATO aracılığı ile Ortadoğu''da varolmak için her türlü çabayı sergileyeceğini vurgulayan Tantan şöyle konuştu:

"Bölgede izlenen yanlış politika nedeniyle kaybeden Türkiye oluyor. Kafkaslar''da da elini güçlendirmek isteyen ABD Azerbaycan''ı da birliğe dahil etmek isteyecektir. Bölgede hakimiyet pekiştirmenin önemli yollarından biri de bu. ABD uzun süredir Karadeniz''e girmek istiyor. Bu nedenle her türlü varyasyonu yapıyor. Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan''ın NATO''ya dahil edilmesi projesi Karadeniz''e hakim olma mücadelesidir. Bu oyuna dikkat edilmeli"

Türkiye''nin Afganistan''a gitmesinin bölgedeki büyük plana bakıldığında risk oluşturacağına dikkat çeken Tantan şunları söyledi:

"Türkiye bu riski azaltabilmek için bölge ülkeleri başta İran ve Suriye olmak üzere birlikte hareket etmeli. Türkiye ile Suriye arasında hala kurulamayan diplomatik ilişki ABD planını bir parçasıdır. Yani amaç Irak''ın ve Suriye''nin kuzeyinden koparılarak Barzani''nin devreye girmesiyle birlikte oluşturulmak istenen sözde Kürdistan''ın oluşturulmasını hızlandıracak bir sonucu doğruyor. Buna Rusya da evet diyebilir. Bu nedenle Türkiye bölgeyi bir bütün olarak gördüğü zaman ve bölge ülkeleriyle işbirliği yaptığı zaman riskleri azaltacaktır. Türkiye Afganistan''ı da içine alabilecek büyük bir kalkınma planı ortaya koyabilir. Bu riskin ortadan kaldırılabilmesi açısından büyük önem taşıyor"