İdlib, "gerginliği artırma bölgesi" oldu

İdlib, "gerginliği artırma bölgesi" oldu
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, "Türkiye oradaki askeri varlığı ile ilgili en azından Rusya ile ama tercihen Şam yönetimi ile görüşerek çözüme götürecek adımlar atmalı" dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

Suriye'nin İdlib kenti ve etrafında Rusya ve Suriye ordusunun operasyonların sürdürmesi Türkiye kadar bölge ülkeleri içinde sorun olmaya devam ederken Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, "İdlib, Türkiye- Rusya ilişkilerini gerecek, sorun oluşturacak bir çizgide seyrediyor. Türkiye oradaki askeri varlığı ile ilgili en azından Rusya ile ama tercihen Şam yönetimi ile görüşerek çözüme götürecek adımlar atmalı" diye konuştu.

İdlib'in kanayan bir yara olmaya devam ettiğini belirten Loğoğlu, şöyle devam etti: "Soçi antlaşmasıyla Türkiye'ye karşı üstlenilen sorumlulukların tam olarak yerine getirilmediğini gelişmelerden anlıyoruz. Rusya da bunu biliyor. Rusya aynı zamanda İdlib'in Şam yönetimi tarafından kendi toprağı olduğu için orada tekrar kontrolü sağlamasını da istiyor. Burada Türkiye ve Rusya bu konuyu lafla geçiştirecek süreci geçmiş durumda. İdlbi'deki durum ve gelişmeler ortada. Suriye ile ilgili Cenevre görüşmeleri var. Ancak uluslararası toplum, Türkiye, Rusya öyle bir şey yokmuş gibi davranıyor.

İdlib'de kontrol ve egemenlik tam olarak tesis edilmedikçe Cenevre sürecinin ciddi bir içerik kazanması mümkün değil. İnat kaosa yol açıyor. Türkiye İdlib sorunun çözmek için Şam yönetimi ile masaya oturmalı."

ABD - İran gerginliğini de değerlendiren Faruk Loğoğlu, bu ülkenin özellikle ABD Başkanı Donald Trump için bir saplantı olmaya devam ettiğini söyledi.   Trump'ın İran ile uğraşmayı bir politika sandığını ifade eden Loğoğlu, şöyle devam etti: "Bunun gerekçesi ise Trump'ın İsrail'e olan aşkı. ABD'nin İran'a yönelik bu politikası aslında İsrail'in güvenlik ve çıkarlarına da hizmet etmiyor. Bu durum uzun vadede İran'ı İsrail'e karşı daha da hırçınlaştıracak. AVrupa Birliği de İran'ı yaptırımlarla tehdit ediyor. İran'ı ne kadar izole ederseniz bölgedeki gerginliği ve İran'ın direnme gücünü o nispette arttırırsınız."