İdlib'de 33 askerimiz şehit oldu

İdlib'de 33 askerimiz şehit oldu
Suriye'nin İdlib kentindeki Türk askerlerine düzenlenen hava saldırısında 33 kahraman Mehmetçiğimiz şehit oldu. Saldırıda ağır yaralanan askerlerimiz Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

Son günlerde yoğun çatışmaların yaşandığı İdlib kentinden dün akşam gelen acı haberle kahrolduk. Hatay Valisi Rahmi Doğan, Esad rejim güçlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına düzenlediği hava saldırısında 33 askerin şehit olduğunu açıkladı.

Saldırının rejim unsurlarınca gerçekleştirildiğini belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Esed rejim güçlerinin yapmış olduğu hava saldırısı sonucu TSK mensuplarımızdan 4 Mehmetçiğimiz tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. 4 Mehmetçiğimiz daha şehit olmuştur. Yapılan hava saldırıları sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Hastanelerdeki yaralı askerlerimizin hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Birazdan hastanede yaralılarımızı ziyaret edeceğiz. Sağlık mensuplarımız, hiçbir Mehmetçiğimizin hayati tehlikesinin olmadığını ifade ettiler. Şu an itibarıyla hastanemizde 32 yaralımız var."

BAKAN AKAR, YARALI ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz, İdlib’deki faaliyetlerin sevk ve idare edildiği Hatay’daki Taktik Komuta Yeri’ne geldi. Bakan Akar, ardından kuvvet komutanları ile birlikte Hatay Devlet Hastanesi’nde yaralı askerleri ziyaret etti. Bakan Akar ve beraberindeki komutanlar, ziyaretin ardından hastaneden ayrıldı.

20200228-2-41090377-52596986-web.jpg

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: BİZE BİLDİRİLMEDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk askerlerin İdlib'de yalnızca gözlem noktalarının dışında hayatını kaybettiklerini ve bunun teröristlerin saldırısı sırasında gerçekleştiğini belirtti.

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Dmitriy Peskov açıklamalarda bulundu. Peskov,  "Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi. Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Türk askerlerinin hayatını kaybettiği trajik olaylar, eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları da dahil çok sayıda yabancı paralı askerin bulunduğu terör gruplarının saldırı düzenlediği yerlerde gerçekleşti. Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi” dedi.

1250021.jpg

HATAY VALİSİ: YARALI ASKERLERİN HAYATİ TEHLİKESİ YOK

Hatay Valisi Rahmi Doğan, tedavi altındaki askerlerimizin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Doğan, tedavi altındaki askerlerimizin hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.

o-7922.jpg

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib'de dün gece 33 Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya ilişkin "Rus Hava Kuvvetleri, Türk askerlerinin vurulduğu alanda operasyon düzenlemedi" açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde: 

İdlib'de militanlarla birlikte bulunan Türk askerleri Suriye Ordusu tarafından vuruldu. 

Rusya Ordusu, yaralanan Türk askerlerine ilişkin gelen bilgi üzerine Suriye Ordusu'nun ateşkes yapması için gerekli adımları attı. Saldırıda Rusya hava kuvvetleri yer almadı. 

Türkiye'nin İdlib'deki koordinasyon merkezi ile temas halindeyiz.

DZHABAROV: "ANKARA İÇİN KÖTÜ OLUR"

İdlib'de 33 askerimizin şehit olduğu saldırı sonrası Rusya'dan açıklamalar ardı ardına geliyor. Rus siyasetçi Vladimir Dzhabarov, Türkiye'nin İdlib'e yapacağı bir operasyonun Ankara için kötü sonuçları olacağını öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki ‘teröristlerle’ hiçbir şekilde uzlaşma yapılamayacağını söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye kendini savunma hakkını kullandı ve İdlib'de insani felaketi önlemek için operasyonlarını uluslararası yasalara saygılı şekilde yürütüyor" ifadelerini kullandı.

ABD: UMARIZ TÜRKİYE İDLİB'DEKİ OLAYLAR SONRASI S-400’DEN VAZGEÇER

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Suriye’deki gelişmeler bağlamında, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçeceğini umduklarını belirtti.

Hutchison, bugünkü basın toplantısında, Türkiye’ye, S-400’leri almaması gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bizim onların geçmişinin ve geleceğinin müttefiki olduğumuzu ve S-400’ten vazgeçmeleri gerektiğini görür” dedi.

Hutchison, Suriye’de şu anda gelişen durumun, “Türkiye ve Rusya arasında yaşanan her şeye ağır basması” gerektiğini söyledi.

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki teröristlerle hiçbir şekilde uzlaşmaya yapılamayacağını söyledi.

VALİLİK İLETİŞİM NUMARASI PAYLAŞTI

Hatay Valiliği, Suriye'nin İdlib bölgesinde şehit olan ve yaralanan askerlerle ilgili bilgi almak isteyen ailelerinin ulaşabileceği iletişim numarasını açıkladı.

Açıklamada, “Suriye'nin İdlib çatışmasızlık bölgesindeki askerlerimizin durumu ile alakalı bilgi almak isteyen aileler için özel bir birim oluşturuldu” denildi.

Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle

*27.02.2020 tarihinde İdlib'de şehit olan ve yaralanan Mehmetçiklerimiz ile ilgili bilgi almak isteyen ailelerimiz için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şube Müdürü Kevser Sandıkçı'ya 0326 214 02 63 numaralı telefondan ulaşabilirler."

İlgili Haberler