İdlib'de Türk askerine saldırının arkasında ne var?

İdlib'de Türk askerine saldırının arkasında ne var?
İdlib’de 5 asker ve 3 sivil personelin şehit olması sonrası Rusya Analisti Dr. Kerim Has Yeniçağ’a açıklamalarda bulundu. Has, "Rejimin İdlib’e ilerleyişi devam edecek. Moskova Ankara’ya açık mesaj verdi" diye konuştu.

Berkay BİGEÇ / ANKARA

İdlib'de Suriye ordusunun gerçekleştirdiği iddia edilen hava saldırısında 5'i asker 3'ü sivil personel olmak üzere 8 şehit verdik.

Saldırı Rusya ile Türkiye arasında gerilime neden olurken, saldırıyı Yeniçağ'a değerlendiren Rusya Analisti Dr. Kerim Has, "Rejimin İdlib’e ilerleyişi devam edecek. Moskova Ankara’ya açık mesaj verdi" ifadelerini kullandı.

Has’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

"ESAD REJİMİNİN İLERLEYİŞİ SÜRMEYE DEVAM EDECEK"

"Esad güçlerinin Serakib’i almaya çalışacağı çok açıktı. Esad rejiminin ilerleyişi sürüyor, sürmeye de devam edecek. 17 Eylül 2018 tarihindeki Soçi Mütabakatına göre, 2018 yılının sonuna kadar M4 ve M5 otoyolları rejimin kontrolüne açılacaktı. Anlaşmanın diğer maddeleri ise 15 Ekim 2018 tarihine kadar İdlib siperlerinde 15-20 KM’lik silahsızlandırılmış bölge kurulacaktı. Bu da kurulamadı, o silahsızlandırılmış bölgeden radikal gruplar ağır silahlarıyla birlikte çıkacaktı, çıkamadı. O zaman Türkiye bütün sorumlulukları üzerine almıştı."

"RUSYA DESTEKLİ REJİMİN ORAYI ALMASI BEKLENEN BİR DURUMDU"

"Geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren rejim dinlene dinlene çeşitli yerleri kontrol altına almaya başladı. 2019 yılının Ağustos ayında gözlem noktamız rejim güçleri tarafından kuşatıldı. Türkiye hala orada askerlerini tutuyor. Oradaki askerler çok ciddi bir risk altında. M4 ve M5 otoyolunun kesişim noktası Serakib, Esad güçlerinin orayı alacağı açıktı. Rusya destekli bir rejimin orayı alması beklenen bir durumdu. İdlib’in hava sahasını da Rusya kontrol ediyor. Türkiye oraya askeri sevkiyat yapıyor ama havadan orayı destekleyemeden yapıyor. Yani orada bir tehdit oluştuğunda hava desteği olmayabilir. Suriye’de S300’ler mevcut, Türk uçakları burnunu soktuğunda uçak düşebilir. Moskova Ankara’ya şu mesajı verdi “Eğer sen İdlib’te elini yükseltirsen ben de elimi yükseltirim” dedi. Yani Moskova Ankara’ya “İdlib’te rejimin ilerleyişine direnç gösterme” diyor. Bu durumu kabul eder ya da etmezsiniz o başka bir şey. Bölgeyi takip eden herkesin öngörüsü bu yöndeydi zaten."

"BİRKAÇ GÖZLEM NOKTAMIZ DAHA REJİM TARAFINDAN ÇEVRELENEBİLİR"

"Ağustos 2019’da Morek’teki gözlem noktası düşürüldüğünde Türkiye tepki verememişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna’ya giderken F16’larla da operasyon devam ediyor dedi. Rusya’da dedi ki “Türk savaş uçakları Suriye sınırını ihlal etmedi” İki tarafında açıklamalarında çelişkiler var. Rusya ile ilişkiler çok kaygan bir zeminde gidiyor. Bir an önce Şam’la normalleşmemiz lazım. Daha fazla kayıplar yaşayabiliriz. Rejim kontrol altına alacak İdlib’i. Benim tahminim önümüzdeki günlerde M4 ve M5’in üzerinden geçen güzergahlar rejimin kontrolü altına girecek. Birkaç gözlem noktası daha rejim tarafından çevrelenecek. Gözüktüğü üzere Suriye’de yanlış politikalar izleniyor. Bu arada bence de eli kanlı diktatör bir Esad var. Ruslar da bunu kabul ediyor zaten ama bunu dile getirmiyor. Çünkü çıkarları dile getirmesini gerektirmiyor."

İlgili Haberler