IFAB kuralları dikkate alınmıyor

Geçen hafta oynanan Trabzonspor-Ankaragücü müsabakasında Pereira'nın 10 metre önden kullandığı taç atışını rakip takıma veren Halil Umut Meler çok doğru bir karar verdi. Türkiye'de genelde 1987 yılında IFAB'ın aldığı, yerinden atılmayan taç atışı karşı takıma verilir kuralı nedense uygulanmıyor. Çok kısa mesafeler için belki değil ancak avantaj sağlayacak mesafeler için mutlaka kural yerine getirilmeli. Oyuncu, taç atılacak yeri soruyorsa hakem söylemek zorundadır. Ayrıca bir el destek yapılarak tek elle atılan taç atışları rakibe verilmeli. Ayrıca başı üzerindeyken topun elden çıkması lazımken kollar oyunun içine yarım metre girerek atılıyor. Bu atışlar da rakibe verilmeli. Bunlar uygulanmayınca, futbolcular doğru yapıyoruz kanaatine varıyorlar. Tıpkı kalecinin topu 6 saniyede elinden çıkarmaması gibi. Kural bunlar için endirek vuruş verilir diyor. Bir hakem haklı olarak 16 saniyeyi cezalandırdığında haksız yere tenkite uğruyor. Ancak bunlar yılların birikimidir. Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter, Dünya Kupası'nda kaleci Zoff'un 15 dakika zaman çalması üzerine önce kalecilere 4 adım kuralını, daha sonra 6 saniyeyi getirdi. IFAB, sarı kartın yanlış da olsa kırmızıya dönüşüne VAR'ın müdahale etmemesi kararını tekrar gözden geçirmeli. Sarı kartlara karışmayalım tezi doğru değil. Çünkü burada haksız kırmızıya dönüyorlar. Bunun değiştirilmesi gerekiyor.

Göztepe-Gençlerbirliği

Mete Kalkavan

Göztepeli Alpaslan'ın Stancu'yu düşürmesine verilen penaltı doğruydu. Yönetimi geçer not alır.

Ankaragücü-Galatasaray

Atilla Karaoğlan

Galatasaray'ın genç kaptanı Emin'in, Orgill'i düşürdüğü pozisyon tartışmasız penaltıydı. Saracchi'nin yüzüne gelen Kitsiu'nun kolu öncesi Saracchi'nin faulu vardı penaltı olmazdı. Yönetimi genelde iyiydi.

Fenerbahçe-Sivasspor

Ali Palabıyık

Ozan'ın Emre Kılınç'ı düşürdüğü pozisyonda verilen penaltı ve sarı kart doğruydu. Penaltı öncesi VAR'ın kritik ofsaytı penaltı atıldıktan 6 dakika sonra gösterildi. Vedat Muriç önündeki hava topuna Apindangoye'nin müdahalesi temizdi. Penaltı beklendi ama devam kararı doğruydu. Tolgay'ın sakatlandığı pozisyonda faul lehine değil aleyhine verilmeliydi. Çünkü rakibin darbesi yoktu.

Antalyaspor-Alanyaspor

Halis Özkahya

Hemşehrilerin müsabakasında yönetimi iyiydi. Antalya'nın penaltı beklediği pozisyona devam kararı doğruydu.

Malatyaspor-Beşiktaş

Fırat Aydınus

Müsabakanın skorunu belirleyen penaltı pozisyonunda Malatya kalecisi topa değil Gökhan'a müdahale etti. VAR'dan çağrıldı, izleyip penaltı kararını verdi. Genel yönetimi iyiydi.

Denizlispor-Trabzonspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Abdülkadir Ömür'ün penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Bazı kartları çıkarmasa da Denizli'nin hayat bulduğu müsabakada yönetimi iyiydi.

Kayserispor-Gaziantep FK

Halil Umut Meler

Kayserispor ve Antep'in golleri yardımcı ve VAR'la ofsayt nedeniyle iptal edildi. Kayserisporlu Mensah ve Diego rakiplerine karşı sert hareketleri nedeniyle kırmızı kart doğruydu. Yardımcılarıyla birlikte iyi bir yönetim gösterdi.

Konyaspor-Başakşehir

Cüneyt Çakır

Konyaspor'da Mia'nın kolu havada. Penaltı tartışmasız doğru. Konyasporlu oyuncunun top ayağından koluna geldiği pozisyonda hakem VAR'dan izleyip penaltı olmadığını bildirdi. El top buluşmalarında devam kararları doğruydu.

Kasımpaşa-Çaykur Rize

Arda Kardeşler

Kasımpaşa'nın rahat kazandığı müsabakada yönetimi iyiydi, Quaresma'nın düşürülüşünde verilen penaltı kararı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları