IFAB ve kurallar

IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) Mart ayı toplantısında el, kol, top buluşmasında yeni bir değişiklik gündemdeymiş. Yalnız bu konuda değil. VAR'la beraber uygulanan kurallarda da revize edilmeye muhtaç konular mevcut. İngiliz Sir Stanley Rous'un uzun yıllar FIFA başkanlığı yaptığı dönemde futbolda önemli şekilde zaman çalan kaleciler için bir değişikliğe gidilmedi. İtalyan kaleci Zoff'un bir maçta 15 dakika zaman çaldığı belirlenmesine rağmen İngiliz tutuculuğuyla değişiklik yapılmadı. Dönemin FIFA Başkanı Havelange'ın genel sekreteri Josepp Blatter'in gelmesiyle bu konuda büyük adımlar atıldı. Kaleciler için 4 adım kuralı, arkasından kaleciye pas kuralı, sonrasında 6 saniye kuralı geldi ve zaman çalmalar büyük ölçüde önlendi. Bu hafta Galatasaray'ın ikinci golünde birçok yorumcu yenilenen kuralı tam olarak bilmediği için ofsayt yorumunda bulundu. Halbuki ofsayt pozisyonundaki Arda topa müdahale etmemiş Mustafa Muhammed geriden çıkmıştı. Ofsayt, öncelikle bir ceza kuralı değildir. Bilakis bundan her iki takım da gol yollarında faydalanacaktır. Bazen ofsaytın kaldırılması gerektiği konuşulur. Ofsayt kuralının olmadığını düşünün ne taktik ne sistem kalırdı. Ofsayt kuralları ile ilgili olarak zaman içinde gole yönelik ufak değişiklikler yapıldı. Mesela aynı hiza ofsayttan çıkarıldı, taçtan ofsayt kaldırıldı, Galatasaray'ın golünde olduğu gibi hücum futboluna prim tanınması için pasif ofsayt kuralı getirildi. Bu da futbolun cazibesini artırdı ve daha çok goller atılmasını sağladı.
İH Konya-Gaziantep FK
Erkan Özdamar
Gaziantep golü, topa elle temas nedeniyle VAR'dan iptal edildi. Konyaspor'un golü yardımcı ve VAR'ın da teyidiyle ofsayt nedeniyle sayılmadı. Yine Antep golü de kaleciye faul nedeniyle iptal edildi. Bu pozisyon tartışmaya açıktı. Gaziantepli Miranda'nın, Konyalı Guilherme'nin tendonuna kırmızı kartlık kramponuna VAR müdahale etmeliydi.

Gençlerbirliği-Y. Malatyaspor
Alper Ulusoy
Y. Malatyaspor'dan Semih'e verilen sarı kart, VAR'dan bakıldıktan sonra bariz gol şansı nedeniyle kırmızıya dönüştü. VAR'a gidilmeden kırmızıyı göstermeliydi. Gençlerbirliği'nden Ayite'ye iki sarıdan verilen kırmızı kart doğruydu.

Beşiktaş-Y. Denizlispor
Cüneyt Çakır
Larin'in golü VAR'dan kola temastan, yine Larin'in golü ofsayttan VAR'la iptal edildi. Denizli'den Rodallega'nın golü de VAR'dan ofsayta takıldı. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. İyi bir müsabaka yönetti.

Fatih Karagümrük-A. Alanyaspor
Volkan Bayarslan
A. Alanya'nın golü öncesi faul netti. VAR'dan izlenip iptal edildi. Yine Alanya'nın golü ofsayt bayrağı ve VAR'dan teyit edildi.

A. Hatayspor-Ankaragücü
Atilla Karaoğlan
Ankaragücü'nden Paintsil'in kasti tekmesine önce sarı kart çıktı, VAR'dan izlenip kırmızıya dönüştü. Hatay lehine verilen penaltıda kol açıktı, doğru karardı. İkinci penaltıda da çelme vardı.

Çaykur Rize-DG Sivasspor
Özgür Yankaya
Sivasspor'dan Erdoğan'ın Samudio'nun bileğine hareketine önce sarı çıktı, VAR'dan izlenip kırmızıya dönüştü. Sivassporlu Ahmet Oğuz'un rakibini formadan çekmesine VAR'dan bakılmalıydı.

Antalyaspor-Başakşehir
Fırat Aydınus
Başakşehir'in 5 hafta sonra 1 puan aldığı müsabakada yönetimi iyiydi.

Galatasaray-BB Erzurum
Mete Kalkavan
Bazı kartlar verilmese de genel yönetimi iyiydi. Onyekuru'nun golü el-top buluşması nedeniyle VAR'dan izlenip iptal edildi. Luyindama'nın kaleciye pası değerlendirilmedi.

Göztepe-Kasımpaşa
Suat Arslanboğa
Kasımpaşalı Luckassen'in Ndiaye'nin bileğine yaralayıcı kramponuna VAR'a gitmeden direkt kırmızı kartı doğruydu. Göztepe'den Berkan'a verilen iki sarı kart da yerindeydi. VAR'sız yönetimi için kendisini kutlarım.

Trabzonspor-Fenerbahçe
Yaşar Kemal Uğurlu
Verdiği kartlar doğru ancak verilmeyen kartlar da vardı. Bakesetas'ın yüzüne gelen Valencia'nın kolu sarı kart ve penaltıydı devam çıktı. Ekuban'ın Gökhan'ın ayağına basması ikinci sarı kartlıktı görülmedi.

Yazarın Diğer Yazıları