IFAB'nın kural değişiklikleri yetersiz

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren uygulayacağını bildirdiği değişikliklerde bazı hayati eksiklikler mevcut... Şöyle ki; kurallara hücum oyuncusunun el kol ile gol atamayacağı yönünde metin eklenmiş. Ancak madde ofsayt değerlendirmelerinde el-kol buluşmasını ofsaytla değerlendirilemeyeceği şeklindeki zaten vardı. El-kol ile gol atılamayacağı biliniyordu. El-kol-top buluşmalarında 'kural içeriğine uymayan kararlar veriliyor' diye yıllarca bu sütunlarda ısrarla yazdım. Şimdi bu iki değişikliği yapmaları malumun ilanından başka bir şey değil. Yıllar önce gazeteci Hayri Hiçler ile yaptığımız 'Tele' programlarında kaleye girmekte olan topu koluyla çelen, ayrıca bariz gol şansını faulle önleyen futbolcuya sarı değil kırmızı kart verilmesi gerektiğini üstüne basa basa canlı yayında söylemiştim. Yıllar sonra benim bu iki düşüncem IFAB tarafından kırmızı kart olarak yürürlüğe konuldu. Ardından Hayri Hiçler sosyal medyadan 'IFAB'ın 2019 yılında aldığı kararları Ertuğrul Dilek 15 sene önce söyledi. Bu Ertuğrul Dilek IFAB'da olmalıydı' şeklinde paylaşımda bulunarak tarihî gerçeği günümüze taşıdı. Yine 3 sene önce sakatlanmalarla ilgili hakemlerin kullanmadığı yetkinin zaman zaman futbolcuların topu dışarı atarak uyguladığını FIFA'ya yazdığım halde halen devam etmesi büyük bir eksikliktir. Kural 'oyuncu hafif şekilde sakatlanmışsa top dışarıyı çıkıncaya kadar oyun devam ettirilir. Ancak oyuncu ciddi sakatlık geçirmişse hakem oyunu durdurur ve futbolcunun sedyeyle dışarı çıkarmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu saha içinde tedavi edilemez' der. Bu hata sadece bizde değil dünya hakemlerince de yapılıyor. Bu nedenle oyun çok duruyor. Bazı futbolcular sık sık kasıtlı olarak sakatlanarak hem takımını dinlendiriyor hem de zaman çalıyor. Hakemlerin bu yetkiyi futbolcuya bırakması çok garip. IFAB'ın bu konuda ciddi önlem alması gerekir.

Fenerbahçe-DG Sivasspor

Bülent Yıldırım

Fenerbahçe için önemli bir maçta bazı sarı kartlar çıkmadı. Yardımcılar da önündeki pozisyonlara müdahale etmedi. Ancak Sadık'ın Demir Grup Sivassporlu Ndigna'yı ceza alanında iki eliyle itip düşürmesi penaltılıktı VAR da devreye girmedi.

A. Konyaspor-Ç. Rize

Cüneyt Çakır

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Atiker Konyalı Skubic'in rakibin göğsüne gelen kramponuna kırmızı kart doğruydu. Çaykur Rize'nin 2. golü öncesi Aatif'in faulü görülmedi.

BB Erzurum-Trabzonspor

Ali Palabıyık

BB Erzurum'un iptal edilen golünde hem ofsayt hem de hentbol, Trabzon'un sayılmayan golünde ise Rodellaga'nın rakibin yüzüne vuruşu hakeme kapalıydı. VAR'la tespit edildi. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

Akhisarspor-Kasımpaşa

Halis Özkahya

Akhisarspor lehine verilen penaltıya itiraz eden Veysel kırmızı kart görmediği için şanslıydı. Çünkü tekmesi rakibin yüzüne geldi. Skor 2-1 iken Kasımpaşalı Hafez'in ceza alanında topu havada karşıladığı net bir penaltılık pozisyonu hakem de VAR da görmedi. Verse Akhisar farkı artıracak. Eğer Akhisar 3 puanla düşerse Halis Özkahya bedelini nasıl öder bilemem. Aynı hakem daha önce de Akhisar'ın yine bir penaltısını görmemişti.

Antalya-A. Alanya

Zorbaş Küçük

MHK'nın Süper Lig'de ilk kez görevlendirdiği Zorbaş Küçük (24) iyi bir yönetim gösterdi. Antalyalı Amilton'un, yerdeyken Sergen Yalçın'a eliyle 3 rakamı göstermesinin ardından Ozan'ın kendisini itmesinde iki oyuncuya sarı kart vermesi ve Sergen'i tribüne yollaması doğruydu.

Beşiktaş-Göztepe

Serkan Çınar

Bazı faul ve ayağa basma ağırlıklı kartlar verilmedi. Göztepeli Sinan ikinci sarıdan kırmızı görmediği için şanslıydı. Göztepe'nin bariz ofsayttan iptal edilen golünde yardımcının bayrağı doğru olduğu halde VAR'ın oyunu durdurup teyit etmesi garipti.

EY Malatya-MKE Ankaragücü

Özgür Yankaya

MKE Ankaragücü'nden Kulusic'in Malatyalı Aleksic'in ayağına basışı net penaltıydı. Ankaragücü'nün 2. golü yardımcının ofsayt bayrağı ve VAR teyidiyle geçersiz sayıldı. Malatyalı Murat'ın topu koluyla aşırdığı pozisyon da penaltı için tartışılırdı.

İM Kayseri-M. Başakşehir

Yaşar Kemal Uğurlu

İM Kayserispor, günün anlamına uygun kalecisiyle 'Çanakkale geçilmez'i' oynadı. Kayseri golünde topun çizgiyi faulsüz geçmesini önce vermedi sonra VAR'a gidip santrayı gösterdi. M. Başakşehir lehine uzatmalarda veremediği panaltıyı VAR uyarısıyla verdi.

Bursaspor-Galatasaray

Suat Arslanboğa

Galatasaraylı Emre Taşdemir'in hakeme kapalı net penaltılık kolu havada ve açık pozisyonunu yardımcı da VAR da atladı. Aytaç'ın gereksiz çelmesinde Galatasaray lehine olan penaltıyı da VAR'la verdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları