Iğdır'da 42. Şura

        Aydınlar Ocakları 42. Şurası 13-15 Kasım tarihleri arasında Doğu Anadolu'muzun güzel ve şirin serhat şehri Iğdır'da, Iğdır Aydınlar Ocağımızın ev sahipliğinde yapıldı. Şuranın Iğdır'ın 95. Kurtuluş Yıldönümüne rastlaması da güzel bir tesadüf idi. 43 sene önce doktora tezimi hazırlarken ziyaret ettiğim şehirlerimizden -o dönem ilçe- biri de Iğdır idi.

        Bilindiği gibi yerli ve millî birer STK olan Aydınlar Ocaklarımız senede iki kere şuralar düzenlemektedir. Bu yıl ilk şuramızı 15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Manisa Aydınlar Ocağı'nın ev sahipliğinde Manisa'da yapmış; ülkemizin iç, dış ve bölge sorunlarını ele almış, sonuç bildirisi ile de çeşitli teklifler getirmiştik.

        Bu defa yoğun iç göç almış; demografik yapısı planlı bir şekilde bozulmuş olan Iğdır'ı seçtik. Bu şehrin sosyal dokusunun bozulmasına müsaade edenler kötü bir imtihan vermişlerdir. Yapılan çok yönlü yanlışlar, millî hassasiyeti yüksek olan bu şehrimizde vatandaşı küstürmüş, üzmüş ama hiçbir zaman ümitsizliğe sevk etmemiştir.

        Iğdır'ın yerleşik halkı arasında yer alan Kürt vatandaşlarımızın göçle bu ile gönderilenlerle anlaşamadığı, zihniyet farkı olduğunu öğrendik. Bu örnek bile vatandaşlarımızı birbirine düşürmek ve etnik sorun yaratmak isteyenlere anlamlı bir cevaptır. Iğdır Belediye binasındaki Kürtçe yazı ülkemizin son 13 sene içinde nasıl bir mesafe aldığını da gösteriyordu. Bizim ne Kürtçe, ne de Zazaca ile bir sorunumuz olamaz. Bizim sorunumuz mahalli diller kullanılarak egemenlik haklarımıza yapılan saldırılardır. Halka da düşman olan iş birlikçi bölücülerle işimiz var. Bu Şura STK olarak bizlerin bu şehre götüreceğimiz hizmetlerin bir başlangıcı olabilir.

        Şura toplantısının sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde; ülkemizi dıştan da destekli dönüştürme çabası olan Yeni Anayasa konusu ele alındı. Etnik ırkçılığı ve bölücü terörü teşvik edecek, millî aidiyet şuurunu zedeleyecek, anayasayı ilga edecek gayretlerin yerine; TBMM'nin demokratik parlamenter sistemi daha da güçlendirecek yasaları çıkarabileceği ve ülke ihtiyaçlarına göre değişiklikleri yapabileceği ifade edildi. Meselâ, siyasi partiler ve seçim kanunları gibi... Yeni denen Anayasa ile terörle yapılan mücadelenin çelişeceği ve anlamını yitireceği bilhassa belirtildi.

        Yeni Türkiye ifadesinin Türk Tarihi, Atatürk, Cumhuriyet, Millî Mücadele ve millî kimlikle bir çeşit hesaplaşma, millî devlete meydan okuma, rövanş alma hevesi ve dış destekli bir kumpas olduğu üzerinde duruldu.

        Başkanlık Sisteminin bir dayatma ve demokratik parlamenter sistemi suçlamanın yanlış ve maksatlı olduğu belirtildi. Bu sistemin bölgesel özerklik ve eyalet sistemiyle yürüyebileceği üzerinde duruldu. Türkiye'ye demokrasi çok görülmemelidir ifadesi bildiride yer aldı.

        Güncel sorunlar içinde; hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının, düşünce ve ifade hürriyetinin zedelenmesi, basına yapılan baskılar, terörle mücadele ile çözüm yani çözülme sürecinin çeliştiği, Suriye ve Telafer'den yapılan göçler ve Türkmen sorunu, Orta Doğu politikamızdaki yanlışlar, KKTC'deki son gizli müzakereler, sözde Ermeni soykırımı iddiaları, AB ile ilişkiler, ekonomik ve sağlık sorunları ve kanser tehlikesi bildiride yer aldı. Kadına yönelen şiddet konusu üzerinde de duruldu. Bildiride son olarak da Iğdır'ın ve bölgenin sorunları ele alındı. Birinci sınıf tarım alanlarının imara açılmaması, tarım ve hayvancılıkta yapılan teşviklerin bölge farklarını hesaba katması, çarpık kentleşme, İran ile aramızdaki Boralan sınır kapısının açılması, halk düşmanı teröristlerden oldukça temizlenmiş Ağrı Dağı'nın turizme açılması. Ermenistan'ın Metzamor nükleer santralinin teknolojik ömrünü yitirdiğinden yakın tehlike oluşturduğu, uluslararası hukuktan faydalanılarak haklarımızın korunması, Türklere yapılan soykırımı ifade eden anıt ve müzenin artık tescilinin yapılarak, müzenin zenginleştirilmesi gibi konular ele alındı.

        24 Ocağımızın imzaladığı sonuç bildirisinin yanı sıra Türk Medeniyetinin bir şaheseri olan Doğu Bayazıt'taki İshak Paşa Sarayı ziyaret edildi.

        Şurayı düzenleyen ve misafirperverlik örnekleri sergileyen başta başkan Murat Sürmeli olmak üzere, yönetim kurulunu tebrik ediyoruz.  

 

 

Yazarın Diğer Yazıları