İğne Deliği Kamera nedir? Hadi İpucu Cevabı

İğne Deliği Kamera nedir? Hadi İpucu Cevabı
Canlı Bilgi Yarışma Hadi ipucu sorusu cevabı belli oldu. Hadi Instagram hesabından, Bir kutuya açılan delikle dışarıdaki görüntünün içeriye ters olarak yansıtıldığı kameranın atası kabul edilen aletin adını bilen var mı? diye sordu. İşte cevabı

Hadi İpucu Sorusunun Cevabı belli oldu. Hadi Instagram hesabından, "Like mıknatısı bir selfie'nin bıkmadan tekrar tekrar izlediğimiz filmlerin ve evde yokken hisettiğimiz güvenin baş aktörü o! Bugünkü ipucumuz da kamerayla alakalı. Bir kutuya açılan delikle dışarıdaki görüntünün içeriye ters olarak yansıtıldığı "kameranın atası" kabul edilen aletin adını bilen var mı? İşinizi biraz daha kolaylaştırmak için "İğne Deliği Kamera'nın diğer adı desek? diye sordu. Hadi bu akşam SUPERCAM katkılarıyla saat 20.30'da yayınlanacak olan yarışmasında 30.000 TL değerindeki ödülü takipçileri ile paylaştıracak.

HADİ İPUCU CEVABI

6 Aralık Hadi ipucu cevabı: Pinhole

İĞNE DELİĞİ KAMERA NASIL YAPILIR

Teknoloji ne kadar ilerlese de fotoğrafın icadından bugüne fotoğrafın temel yapısında hiç bir değişim olmamıştır. O meşhur karanlık kutu hala aynı karanlık kutu.Bildiğimiz üzere Fotoğraf makinesinin temel yapısını iğne deliği kamera oluşturmaktadır. Şimdi basit bir fotoğraf makinesi yani iğne deliği kamera yapalım.

Öncelikle bize bir karton kutu lazım. Bu ister bir meyve suyu kutusu olsun ister bir ayakkabı kutusu olsun farketmez. Önemli olan yırtık delik bir yanının olmaması.

Bu kutunun ön yüzüne yuvarlak yada kare bir delik açıyoruz. Bizim kutumuzda tam ortada zaten bir delik yer alıyordu.Bu deliği açarken önemli olan nokta tam orta noktaya bu deliğin açılması. Onun dışında dikkat etmeniz gereken bir şey yok.

Sonra bize bir parça alüminyum folyo lazım. Alüminyum folyoyu kare biçimde kesip tam orta noktasından iğneyle bir delik açıyoruz.

Diyeceksiniz ki kartonda niye açmıyoruz bu deliği de alüminyum folyo kullanıyoruz. Kartonun tırtıklı yapısı nedeniyle iğneyle delik açtığımızda temiz ve pürüzsüz bir delik oluşmuyor. O yüzden alüminyum folyo kullanıyoruz.

Sonra bu alüminyum folyoyu kutunun ön yüzünde orta kısımda açtığımız deliğe tam ortalayacak şekilde siyah bantla yapıştırıyoruz. siyah bant şart çünki ışık geçirmemezi lazım bantın. alüminyum folyonun kenarlarını da bantlıyoruz.

Son olarak iğne deliğimizede küçük bir parça bant yapıştırıyoruz. Evet ön yüzdeki işimiz bitti. Şimdi gelelim kutunun içinde arka yüze yapacaklarımıza.

Kutunun iç yüzünde ön kısıma tam paralel gelecek şekilde arka tarafa yine tam ortaya filmimizi yapıştırıyoruz.

Ancak unutmayın biz burada temsili olarak filmi yapıştırdık. Bu filmi siz tabiki karanlık ortamda yapıştırmalısınız. Yani karanlık bir oda şart. İster kendi evinizde oluşturacağınız bir karanlık odada ister tanıdık bir fotoğrafçıda bu işlemi yapabilirsiniz. Filmin emülsiyonlu (filmimizin kıvrıldığında içte kalan tarafı oluyor)yüzü kutunun iç kısmına bakacak yani ışık alacak olan bölüme.

Evet iğne deliğiyle filmi aynı hizaya gelecek şekilde hazır hale getirdik. Artık çekime bir adım daha yakınız.