İhaleyi veren ve alan Türk mahkeme ise Londra'da

İhaleyi veren ve alan Türk mahkeme ise Londra'da
CHP'li Şahin, "Şehir hastaneleri milletten saklanıyor" derken Adıgüzel, "Yüklenici firma ve ihaleyi veren Türk, uyumazlık söz konusu olursa neden Londra mahkemeleri?" diye sordu.

FATİH ERBOZ / ANKARA / ÖZEL HABER

İktidarın, muhalefetin maliyetlerle ilgili ısrarlı sorularını "ticari sır" gerekçesiyle yanıtsız bıraktığı "şehir hastaneleri" tartışmaları devam ediyor. Hizmetteki şehir hastanelerinin aylık kira ödemelerini sorduklarında yanıt alamadıklarını belirten CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, şöyle dedi:

"İktidar yetkilileri vatandaştan aldıkları vergileri yani paraları kamu adına harcama yetkisine sahipler. Bu sebeple harcamayı yapanların millete karşı sorumlulukları var. Bu nedenle, 'Kmu yönetimi şeffaf ve hesap verebilir olmalı' diye. Maalesef şimdiye kadar bu şeffaflığı iktidar yetkililerinden göremedik."

Fikret Şahin, şehir hastanelerine ait sözleşmelerin Sağlık Bakanlığı tarafından "ticari sır" gerekçesiyle kamuoyu hatta TBMM ile paylaşılmamasının birtakım soru işaretlerine neden olduğunu söyledi. Şahin, ABD kökenli yönetim danışmanlık şirketi Frost & Sullivan tarafından hazırlanan "Hospital Campuses Construction Programme of Turkey" adlı raporda yer alan tabloda Türkiye'de yapılmış veya yapılması planlanan 15 şehir hastanesine ait yatırım maliyetinin 255 milyon ile 1.232 milyar ABD doları arasında değiştiğini açıkladı.

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel de, şehir hastanelerine ödenen para miktarını yabancı garantör  ve sigorta şirketlerinden öğrendiklerini söyledi. İktidarın milletten rakamları gizlediğini belirten Adıgüzel, şöyle dedi:

"Ama bütün dünya bu hastanelere kaç para ödendiğini biliyor. Biz de yabancı şirketlerden öğreniyoruz. Örneğin Ankara'daki veya Kayseri'deki bir şehir hastanesine ödenen parayla tam donanımlı bir hastane yapmak mümkün. Şehir hastaneleri iktidara yakın müteahhitlere ihale ediliyor. Ancak uyuşmazlık durumunda Londra Mahkemeleri yetkilendirilmiş.

Yüklenici firma Türk, ihaleyi veren Türk, uyumazlık söz konusu olursa neden Londra mahkemeleri? Bu, Türkiye için bir utanç meselesidir. Sağlık bakanlığı kiracı durumuna düşürüldü. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Maliyetler ve ödenen rakamlar Türk halkına açıklanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

Bir kısmı hizmet veren 15 şehir hastanesinden bazılarının yatırım değeri şöyle: Kayseri: 403 milyon dolar / Ankara Etlik 1.105 milyar dolar / Ankara Bilkent 1.108 milyar dolar / İstanbul İkitelli 1. 232 milyar dolar / Yozgat 155 milyon dolar / Konya Karatay 255 milyon dolar / Manisa 182 milyon dolar / Elazığ 308 milyon dolar / Adana 680 milyon dolar / Kocaeli 504 milyon dolar / İzmir bayraklı 758 milyon dolar.

İlgili Haberler