İkaz, ihtar, ihraç!

Hakemin teknik kararlarının yanı sıra disiplin kararları da bir o kadar önem kazanmakta. Hakemin iki tür ceza verme hakkı bulunmaktadır. 1-Oyun cezaları; direkt vuruş, endirekt vuruş ve penaltı. 2- Şahsi cezalar; ihtar (sarı kart), ihraç (kırmızı kart). Bunlar futbolun vaz geçilmezleridir ve kullanılmaktadır. Beynelminel oyun kurallarında olmamakla birlikte ikaz futbolda kullanılmaktadır. Bir bakıma kartlara erken gidilmesi bakımından faydalı. Yalnız ikaz ve sarı kartın hangi ortamda uygulanması da önemli. Ancak hakemlik müessesesi bu standartı yakalayamadı. Son haftalarda verilmeyen sarı kartlar çoğunlukta. Bazen sarı kartlık bir ihlal, ikazla geçiştiriliyor. Bazen de hiç değerlendirilmiyor. Bazen sarı fazlası olsa da oyun devam ediyor. VAR ancak kırmızı kartlıklara müdahale edebiliyor. Fakat ikinci sarıdan kırmızı kartlara kural gereği VAR'ın müdahalesi yok. Sonucunda kırmızı kartın doğruluğu yanlışlığı ikinci sarı kart dolayısıyla izaha muhtaç durumlar yaratıyor. Bunu VAR'ın düzeltmesini öneriyoruz. İkaz futbolcuları dikkatli oynamaya sevkediyor. Kurallarda olmayan ancak FIFA eğitimlerinde bahsi geçen ikazları doğru yerde doğru zamanda kullanmalılar.

Galatasaray-Çaykur Rize

Abdülkadir Bitigen

Bazı faulleri değerlendirmese de müsabakanın genelinde iyiydi. Verilen penaltı kararı doğruydu. Oyuncunun kolu, vücudu büyütme niteliği taşıyordu. Son dakikada penaltıyı göstermeden yardımcıya bakması ofsayt için öncelik olacaktı. Önce yardımcıya baksaydı penaltı yerine ofsayt verecekti.

İH Konyaspor-Gençlerbirliği

Volkan Bayarslan

Kupadan elenen iki takımın maçında bilhassa ikinci yarı tempolu oynandı. Müsabakada geçer not alır.

A. Alanyaspor-M. Başakşehir

Mete Kalkavan

Üst sıraları ilgilendiren maçın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Gözden kaçırdığı Başakşehirli Clichy'e ikinci sarıdan kırmızıyı, Azubuke'ye de sarı kartı veremedi.

Trabzonspor-Göztepe

Fırat Aydınus

Titi-Sörloth mücadelesinde, Titi'nin Norveçli oyuncunun ayağına müdahalesini VAR ile birlikte değerlendirmedi. Dolayısıyla Trabzon'un penaltısı verilmedi. Trabzon'un sayılmayan golünde yardımcının bayrağı VAR'dan da teyit edildi. Jerome'nin Sosa'nın ayağına basışı sarı karttı verilmedi.

Antalyaspor-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

Kendisine yakışır bir yönetim sergiledi. Kartları doğruydu sadece önü kapalı olduğu için Antalyasporlu Bahadır'ın ikinci sarısını göremedi.

Y. Denizlispor-DG Sivasspor

Zorbay Küçük

Deplasman takımının galibiyetiyle biten maçta yönetimi iyiydi. Birinci gol öncesi Denizlili futbolcuların ters taç kararına itirazı doğruydu ve Denizli'nin hakkı yenildi.

Kasımpaşa Y. Malatyaspor

Halis Özkahya

Faullerde önemli hataları vardı. Malatyalı Bifouma'nın Quaresma'ya hareketi penaltılıktı. VAR'la beraber değerlendiremediler. Robin Yalçın'a verilen ikinci sarı kart yanlıştı oyuncu haksız atıldı. Teknik direktör Sergen Yalçın'a itirazdan dolayı önce sarı, sonra kırmızı gösterildi. Bu arada hakemin Sergen Yalçın'a 'defol' dediği iddiaları kontrolde asılsız çıkmış.

İM Kayserispor-Fenerbahçe

Arda Kardeşler

Serdar Aziz'in Lopes'in şarj bölgesi olmayan yerine hız alarak yaptığı hareket penaltılıktı verilmedi. Kayserisporlu Levent'in kolu yukarıda ve açıktı ve penaltıydı o da verilmedi. F.Bahçe kalecisi Altay'ın hakemin düdüğünden sonra rakibine diziyle vurması oyun durduğu için sadece kırmızı karttı. VAR ile birlikte atlandı. Bu arada yorumcuların sarı topla oynandığı itirazları yanlış. Çünkü Kasım ile Mart ayı arası sarı topla oynanıyor. Emre'nin hakemin kolundan tutması sarı karttı. Ayrıca hakemin sarı forma giymesi yanlıştı.

Ankaragücü-Gaziantep FK

Halil Umut Meler

Ankaragücü lehine penaltı düdüğünü çaldıktan sonra ofsaytı verdi. VAR'la da ofsayt tespit edildi. Bayraklar zamanında kalkmalı. Ankaragücülü Pozdan'ın kolu açıktı. Verilen penaltı doğruydu. Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları