İki Nevruz, iki ittifak, iki seçim…

Önümüzdeki seçim sonuçlarını tahminde zorlanılmasına gerekçe olarak, "ittifakla girilmesi ve elde geçmiş seçimlere dair kıyaslama yapacak veri bulunmaması" gösteriliyor.

Halbuki var.

Maksat, yerel seçim öncesi kimlerin kimlerle beraber yürüyüp de ne sonuç aldıklarını görmekse, dileyen, 5 yıl önce bugüne dönerek pekala yapabilir mukayesesini.

***

6 sene önce bugün (5 yıl önce bugüne giden sürecin ilk adımı olduğu için oradan başladım); 21 Mart 2013

Yer, Diyarbakır, Bağlar Meydanı

İktidardaki A-Ka-Pe zihniyeti var…

Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, binlerce insanın önünde, İmralı'daki cani Öcalan'ın, büyük oranda PKK'ya seslendiği mektubunu okudular; Türkçe ve Kürtçe. Birçok kanal canlı yayınladılar!

Bir hafta sonra…

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, A-Ka-Pe zihniyetinin izniyle dördüncü kez İmralı'ya gittiler.

Bir gün sonra, A-Ka-Pe Genel Başkanı, "Şimdi hesaplaşma değil helalleşme zamanı" dedi, terörle mücadelenin yerine "kardeşlik hukuku(!)"nu ikame etti.

5 gün sonra…

A-Ka-Pe ve Be-De-Pe zihniyetleri TBMM'de ortak bir "Çözüm Süreci Komisyonu" kurdu.

2 gün sonra…

A-Ka-Pe zihniyeti, terör örgütü propagandasına ceza verilmesinde 'cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterme, övme ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme' şartı getirildi.

3 gün sonra…

Be-De-Pe'li Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, A-Ke-Pe zihniyetinin izniyle İmralı'ya gitti.

4 gün sonra…

İmralı'daki caninin terör örgütüne yazdığı mektup, A-Ke-Pe zihniyetinin izniyle Kandil'e ulaştırıldı.

15 gün sonra…

Be-De-Pe'li Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan, A-Ke-Pe zihniyetinin onayıyla Kandil'e gitti, Öcalan'dan mesaj götürdükleri PKK elebaşlarıyla "çözüm süreci"ni değerlendirdiler.

25 gün sonra…

Be-De-Pe Eş Başkanı Gültan Kışanak, A-Ke-Pe zihniyetinin bilgisi dahilinde Kandil'e gitti.

1 ay, 15 gün sonra…

Terörist başına İmralı'da daha geniş bir oda verildi.

25 gün sonra…

Be-De-Pe'li Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan, A-Ka-Pe zihniyetinin izniyle İmralı'ya gitti, Öcalan'dan mesaj getirdi.

2 ay 1 gün sonra…

A-Ke-Pe Genel Başkanı, Be-De-Pe'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.

1 ay 8 gün sonra…

A-Ke-Pe zihniyetinin onayıyla, İmralı'daki caninin kanlı canlı olduğunu gösteren yeni fotoğrafları paylaşıldı.

17 gün sonra…

Be-De-Pe'li Pervin Buldan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, İmralı'ya gidip bebek katillerinin başıyla görüştüler.

9 gün sonra…

Be-De-Pe'liler, iki ayrı heyet halinde, PKK terör örgütü başının yazdığı mektupları teslim etmek üzere Kandil'e ve Brüksel'e gitti.

5 gün sonra…

Leyla Zana, A-Ka-Pe zihniyetinin izniyle elinde Mısır Çarşısı'ndan aldığı bedem, fındık, fıstık paketleriyle İmralı'ya gitti.

1gün sonra…

Be-De-Pe'li Pervin Buldan ve İdris Balaken, A-Ka-Pe zihniyetinin izniyle Kandil'e gidip, PKK'nın Öcalan'a yazdığı mektubu teslim aldı.

8 gün sonra…

Be-De-Pe'li Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan, A-Ka-Pe iktidarının izniyle İmralı'ya gidip, Kandil'den aldıkları mektubu, cani Öcalan'a teslim etti.

3 gün sonra…

Leyla Zana ve Sırrı Süreyya Önder, katil Öcalan'ın "Kürdistan"cı Barzani'ye yazdığı mektubu iletmek üzere Irak'ın kuzeyine gitti.

19 gün sonra…

A-Ka-Pe iktidarı, özel okullarda Kürtçe eğitimi ve Kürtçe propagandayı serbest bırakan "Demokratikleşme(!) Paketi"ni geçirdi!

7 gün sonra..

Sırrı Süreyya Önder, 30 Mart yerel seçimleri öncesi son görüşmelerini yapmak üzere İmralı'ya gitti.

Ve… 5 yıl önce bugün; 21 Mart 2014… Diyarbakır, Bağlar Meydanı…

Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder  bir kere daha Türkçe ve Kürtçe olarak Öcalan'ın yazdığı mektubu okudular.

Meydan, PKK ve YPG paçavralarıyla donatılmıştı. "Kobani(!)"de ölenlerin posterleri açıldı. A-Ka-Pe zihniyetinin göz yummasıyla, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, elini kolunu sallaya sallaya sahneye çıktı ve konuşma yaptı. Konuşmaların en sık tekrarlanan cümlesi ortaktı:

"Öcalan'a özgürlük."

Ve…

8 gün sonra…

29 Mart 2014 seçimleri…

A-Ka-Pe Genel Başkanı'nın "Bugün yeni Türkiye'nin düğün günüdür" diye kutladığı seçim sonuçlarına göre, Diyarbakır'ı, Van'ı, Ağrı'yı, Batman'ı, Bitlis'i, Hakkari'yi, Iğdır'ı, Siirt'i,  Şırnak'ı, Tunceli'yi Be-De-Pe'nin adayları kazandı.

A-Ka-Pe Genel Başkanı, bugün Mansur Yavaş'ın seçime girmemesi yönündeki baskıların yahut "seçilse de başkanlık yapamaz" tarzı korkutmaların birine bile, bu adaylardan biri için bile başvurmadı. A-Ka-Pe zihniyetinin, "tek başına iktidar" ı kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimleriyle birlikte başlayan "milliyetçiliğe sarılarak kendini kurtarma süreci" ve hatta 15 Temmuz'a kadar bu Be-De-Pe'li belediyelerin hiçbirine kayyum atanmadı.

Çözüm ittifakının asıl sonucu sandıktan çıkan değil yüreğimize saplanandı;

Bine yakın canımıza kıyıldı.

O yanan "can"lardan birini taşıyorsanız içinizde;

İttifaklara dair malzeme çok aslında Türkiye'nin arşivinde.

 

Yazarın Diğer Yazıları