İki ülke danışıklı dövüş yapıyor

İki ülke danışıklı dövüş yapıyor
Gürson, "Rusya Suriye'de Fırat'ın batısını kontrol ederken, ABD Fırat'ın doğusunu kontrol ediyor. Petrol açısından bu durum her iki ülkenin de işine yarıyor" dedi.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ

Suriye'de ABD ile güvenli bölge çalışmaları, Türkiye'nin Rusya ile İdlib'deki çatışmasızlık bölgesinde sorunlar sürerken, Rusya ve ABD'nin Türkiye'nin güney sınırını tamamen paylaştığı yönündeki iddialar her geçen gün daha da kuvvetleniyor. Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve emekli Binbaşı Doç. Poyraz Gürson, yaşanan gelişmelerin ABD ile Rusya'nın Suriye'de artık anlaştıklarını açıkça ortaya koymaya yettiğini belirtti.

Gürson, "Rusya ile ABD Türkiye'nin en uzun sınırını şu anda paylaşmış durumda. Rusya ve ABD bölgedeki en önemli kaynaklardan biri olan petrol konusunda anlaşmış durumda. Rusya'nın şu anda tek istediği petrol fiyatlarının artması. Eğer petrol fiyatları artarsa bu Rusya'nın da işine gelecek. Dolayısıyla Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de dikkate alırsanız bu iki ülkenin başından bu yana karşılıklı bir antlaşma içinde olduğunu görürsünüz" dedi. Türkiye'nin güney sınırına yönelik küresel güçlerin bir takım hesapları olduğunu ancak son dönemde bu hesapların giderek arttığına dikkat çeken Gürson, şöyle devam etti:

"Rusya ve ABD başından bu yana danışıklı dövüş içinde, bir antlaşma kapsamında hareket ediyordu. Bu zaten anlaşılmış durumda. Suriye'de çatışmalar başladığından bu yana özellikle Suriye'deki ve Irak'ın kuzeyindeki petrol kaynaklarının bu iki ülke açısından cazip olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla içinden geçtiğimiz süreçte her ne kadar Türkiye'nin güvenli bölge oluşturması konusunda Rusya İdlib'de yaptıklarıyla sert bir tavır içeresine girmiş olsa da ABD ile bir antlaşma içinde olduğu muhakkak.

Burada özellikle İran meselesi dikkat çekici konumda. ABD İran'a yönelik olarak operasyon seslerini yükseltirken Rusya bir taraftan susuyor diğer taraftan Suriye'deki paylaşım konusunda ABD'ye fazla ses çıkarmıyor. Burada dikkat çeken nokta bu. Rusya Suriye'de Fırat'ın batısını kontrol ederken, ABD Fırat'ın doğusunu kontrol ediyor. Petrol açısından bu durum her iki ülkenin de işine yarıyor."

Türkiye'nin Suriye konusunda hem ABD, hem de Rusya ile görüşerek sorunu çözmek istediğini aktaran Gürson, "Bu nokta yani ABD ve Rusya'nın bölgede coğrafi paylaşım konusunda antlaşmaya varmış olmaları bizim açımızdan önemli. İdlib konusunu Rusya ile çözmek isterken, diğer yandan Fırat'ın doğusunda PYD bölücü yapısının kurulmaması için ABD ile yoğun olarak görüşüp sonuç almak istiyoruz.

Bu diplomatik trafik başlı başına Türkiye'nin çıkarlarını hayata geçirmesine yetmiyor. Ezber bozacak bir hamle yapması gerekiyor. Bu Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyon olabilir, Doğu Akdeniz bölgesinde sürpriz bir hamle olabilir, iki ülkeyi bir masa etrafında toplayabilmek de olabilir. Göç politikası noktasında da olabilir. Ancak mutlaka bir sürpriz bir hamle ile sahada Türkiye'nin elini güçlendirmesi gerekiyor. ABD ile Rusya'nın Türkiye'nin sınırının içinde kalan bölgeyi paylaştığı bir ortamda dengeleri kendi lehinize çevirmenin yolu ancak bu şekilde olabilir" diye konuştu.