İkinci dalga başladı mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz hafta koronavirüs vaka sayısında 285 bine yakın artış kaydedildiğini ve bunun şimdiye dek gözlemlenen en yüksek artış olduğunu açıkladı. En fazla vaka artışının ise ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'da görüldüğünü belirtti ancak Avrupa'da da durum çok iyi değil. Vaka artış hızındaki korkutucu yükseliş ülkeleri, eski önlemlere geri dönmeye ve uyarıları arttırmaya zorunlu bıraktı.

Dünyada artan vakalar ve yeni önlemler

İspanya'da geçtiğimiz Perşembe günü 971 yeni vakanın tespit edilmesi üzerine, sağlık yetkilileri "ikinci dalganın" başlamış olabileceğini dahi belirtti. Zira bu, kısıtlamalar kaldırıldığından beri görülen en yüksek rakamdı.

Fransa ve Belçika'da da vaka sayılarında artış fazlalaşınca, maske takma zorunluluğu sıkı bir hale getirildi. Keza Avusturya'da kaldırılan maske takma zorunluluğu geri getirildi.

Alınan ve konuşulan bu önlemlerden en dikkat çekeni: Havalimanı karantinası ve havalimanlarında test bölgelerinin oluşturulması.

Dolaşım artacak, sınırlar açılacak diye beklenirken, artan vaka sayılarıyla birlikte ülkeler sınırlarını kontrollü bir şekilde açık tutmanın yollarını arar oldu.

Zira Almanya, Balkan ülkeleri, Türkiye ve İspanya'nın Mayorka Adası'ndan Almanya'ya dönenler arasında koronavirüs pozitif olanlar bulunduğunu belirtti. İşbu nedenle, Türkiye, Mısır ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 130 ülkeyi riskli ülkeler olarak kayıt altına aldı.

Yapılan açıklamalarda dikkat çeken bir başka mesele ise, 60 yaş üstü kişilerin yanı sıra gençlerde de vaka artışına rastlanması.

Avustralya ve Güney Kore'de bölgesel sokağa çıkma yasaklarına geri dönülmek zorunda kalındı. Irak, Bulgaristan, Makedonya, Filipinler gibi ülkelerde, en yüksek vaka sayıları ise şimdilerde görülüyor.

Ve Türkiye…

Haziran ayı başında vaka sayılarının 1000'in altına düşmesi sonucu beklenilen haziran sonunda vaka sayılarının 500'ün altına düşmesi öngörüsü ne yazık ki gerçekleşmedi ve hatta tam tersi 1200'lere çıkan rakamlar açıklandı. Ancak şimdilerde günlük vakalar 900 civarında seyrediyor.

Ölümle sonuçlanan vaka sayısında ise ne yazık ki herhangi bir iyileşme söz konusu değil.

Pandemi Türkiye'de ilk görüldüğü günden beri karşılaştırıldığı İtalya ile Türkiye'nin bugünkü durumları dikkat çekici.  İtalya'da Haziran ayının sonundan beri günlük vaka sayıları 150 ile 250 arasında değişkenlik gösteriyor.

Türkiye'de pandeminin bu döneminde, İspanya hariç, Avrupa ülkelerinin önemli bir bölümünden fazla vaka sayısı görülmesi normalleşme politikalarını hızlı bir şekilde uygulaması ve şüphesiz ekonomik kaygılarla pandemiye dair açıklamaların vatandaşları fazla rahatlatmasının payı oldukça fazla. Bu noktada söylemlerde tehlikenin hala sürdüğünün özellikle vurgulanması, kurallara itibarın devam etmesi açısından oldukça önemli.

Maske zorunluluğu, sıcak havalarda bir eziyet olsa da Newsweek Romania'nın genel yayın yönetmeninin şu benzetmesi ve uyarısı oldukça yerinde: "Trafik kurallarına uyduğumda sapasağlam hedefime ulaşma olasılığım çok yüksek. Ama trafik düzeni birilerinin uydurmasıdır, trafik lambaları özgürlüğümü kısıtlıyor, trafik çizgileri işkence gibi, diye düşünüp bunlara uymazsam, benim de adım büyük bir olasılıkla ölüm listesine girer. Aynı şey Koronavirüs için de geçerli: Maske, trafik lambasıdır, mesafe ise, trafik çizgileri. Trafikte sana öncelik tanımam, senin de benim de sapasağlam eve gitmem demektir."

Yazarın Diğer Yazıları