İkinci el araçta büyük oyun: Hayati tehlikeye neden olabilir

İkinci el araçta büyük oyun: Hayati tehlikeye neden olabilir
İkinci el otomobil alacak vatandaşların, hava yastığı kısmına dikkat etmesi gerektiği belirtildi.

İndependent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre otomobillerde trafik kazası anında insanın hayatını kurtaracak faktörlerden ilki emniyet kemeri ise ikincisi de hava yastıkları. Ancak gözle görünür noktada olmadıklarından hava yastıklarının içerdiği sorunlar, ikinci el satışlarda alıcılar tarafından fark edilmeyebiliyor. Ancak, bu durum trafik kazalarında ortaya çıkıyor. 

Hava yastıklarındaki daha önce fark edilemeyen sorun, kazalarda ölümlere ve ciddi yaralanmalara neden olabiliyor. 

Otomobillerde hava yastığından kaynaklanan sorunlara dikkat çeken Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Yağız Gündoğdu, öncelikle hava yastığının çarpışma anında aracın ön tarafında bulunan sensörün oluşturduğu elektrik sinyallerinin yoğunluğuna göre açıldığını kaydederek, şu uyarıda bulundu:

Hava yastıkları çarpışma anında aracın hızı belirli bir limitin üstündeyse açılırlar. Bu limit Avrupa Birliği standardı olan 20-25 km/s olarak belirlenmiştir. Bu şartların sağlanmasına rağmen hava yastığı açılmadığı takdirde araç “ayıplı mal” olarak nitelendirilebilir.

“HAVA YASTIKSIZ ŞEKİLDE SATIŞA SUNULUYOR”

İkinci el otomobil piyasasında hava yastığından kaynaklanan sorunların daha fazla olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, “Daha ucuz veya usulüne uygun olarak kullanılmayan yedek parçalar sebebiyle kaza anında bu parçalar ya hiç ya da gerektiği gibi çalışmıyor. Örnek verecek olursak daha önce hava yastığı patlamış bir aracın patlak kısmı kapatılıp araç doğrudan hava yastıksız olarak yeniden satışa sunulduğu bir davamız var. Nasıl kapattıklarına gelince bu tür durumlarda hava yastıklarının üst plastiklerine macun çekip boyuyorlar. Bazılarında kaplama deriyse deri kaplıyorlar” diye konuştu.