İkinci yargı paketinde skandal madde yeniden gündemde!

İkinci yargı paketinde skandal madde yeniden gündemde!
AKP’nin ikinci yargı paketinde son aşamaya geldiği öğrenilirken, kulislere göre ikinci yargı paketinde, cinsel istismara uğrayan çocuğun, istismarcısı ile evlenmesi durumunda ceza ertelemesi maddesi de yer alacak.

Ceza infaz sürelerinde indirime gidecek Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ikinci paketinde hazırlıklarda sona yaklaşıldı. AKP kulislerinden edinilen bilgiye göre, paketin içerisinde daha önce gündeme gelen ancak kamuoyundan yükselen tepkilerin ardından geri adım atılan, “çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” hükmünün de yer alacağı öne sürüldü. Kulislere göre, yeni düzenleme ile çocuğun “birlikte olduğu” kişi ile arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması durumunda ve evlilik halinde hükmün ertelenebilecek.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in kulis haberine göre, TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, “Israrla bu düzenlemeyi getirmeye çalışıyorlar. Bizler karşı çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Sınırlı sayıda da olsa erken evlilik mağduriyetinin yaşandığını ancak istisnalar nedeniyle kanunun geneli üzerinde değişiklik yapılamayacağını bildiren Taşçıer, “Bu düzenlemeyi yasalaştırırsak Kanunu suiistimale açık hale getiririz. Zaten 16 yaşından sonra kişi aile rızasıyla evlenme iznine sahip oluyor. Bu yaşın altındakilerin ise rızası aranamaz. Bu suçun cezasız kalması mümkün değildir” diye konuştu. Gelenek ve göreneklerin yaygınlığını hatırlatan Taşçıer, “Türkiye gibi hâlâ örf ve adetlerine bağlı bir ülkede bu düzenleme birçok çocuk için acı sonuçlar doğurabilir. Erken evliliklerin önünü açamayız” ifadelerini kullandı.

TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun İyi Partili üyesi Tuba Vural Çokal da olası düzenlemeye karşı çıktı. Çocuk yaşta evliliklerin önünün hiçbir koşulda açılmaması gerektiğini vurgulayan Çokal, “İkinci yargı paketine ilişkin taslak çalışma henüz elimize ulaşmadı ve dolayısıyla bir grup kararımız bulunmuyor fakat kişisel olarak söyleyebilirim ki böyle bir düzenleme olamaz. Çocukların istismarcısıyla evlenmesi durumunun istismara cezai indirim getirmesi kabul edilemez. Karşı çıkacağım” diye konuştu.