İklim krizinin bir etkisi daha: Artık erkek doğmuyor

İklim krizinin bir etkisi daha: Artık erkek doğmuyor
Yaşanan aşırı sıcakların ve iklim krizinin gizli bir sonucu daha ortaya çıktı. Isı dalgaları kaplumbağa türlerine de etki etti. Erkek yavrunun doğmadığı ve böyle giderse neslin tükeneceği iddia edildi.

İklim krizinin bilinen etkilerinin yanında, bir de çok bilinmeyen garip etkileri de ortaya çıktı. Florida''nın deniz kaplumbağaları için büyük bir cinsiyet dengesizliği söz konusu olduğu aktarıldı. Kaplumbağa araştırmacıları Reuters''a söylediğine göre, eyalet sahillerinde kumları pişiren daha sık ve daha sıcak ısı dalgaları, hemen her yeni yavrunun dişi olmasına yol açtığını duyurdu.

Dişi deniz kaplumbağaları, yumurtalarını yaklaşık iki ay boyunca yuva yaptıkları kıyı boyunca kuma gömmektedir. Kaplumbağaların cinsiyeti, döllenme sırasında veya hemen sonrasında belirlenmemektedir. Kıyıdaki kumun sıcaklığı, kaplumbağanın erkek mi yoksa dişi mi olacağını belirlemektedir.

Kaplumbağa yumurtaları 27.7 santigrat derecenin altında kuluçkaya yattığında, yavruların erkek olduğu, 31 derecenin üzerinde kuluçkaya yatırılan yumurtaların da dişi olduğu ortaya çıktı.

Marathon''daki Kaplumbağa Hastanesi müdürü Bette Zirkelbach konuyla ilgili Reuters''a şu açıklamaları yaptı:

Korkunç olan şey, Florida''daki son dört yazın, kayıtlara geçen en sıcak yazlar olması. Yavruları inceleyen birçok biyolog, yaklaşık dört yıldır erkek deniz kaplumbağası bulamadı, sadece dişi deniz kaplumbağası buldu.

İlgili Haberler