İktidar kıdem tazminatlarına göz dikti

İktidar kıdem tazminatlarına göz dikti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba koordinatörlüğünde “10 Maddede Kıdem Tazminatı Fonu Aldatmacası” isimli bir rapor yayınlandı. Rapora göre, iktidar işçilerin 84 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatı fonunu kaldırmayı amaçlıyor.

AKP iktidarı işçilerin 1396 yılından bugüne işçiler lehine gelişen kıdem tazminatı hakkını kaldırmayı planlıyor. Birgün gazetesinden Mahir Bağış’ın haberine göre, CHP, bu konuyla ilgili, “10 Maddede Kıdem Tazminatı Fonu Aldatmacası” isimli bir rapor yayınlandı.

İKTİDARIN AMACI FONU KALDIRMAK

10 maddelik raporda, Türkiye’de kıdem tazminatının tarihsel arka planı sunuldu. Raporda, 1936 yılında kabul edilen 3008 sayılı yasa ile 5 yıllık kıdemi olan işçiler için 15 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödeme hakkının getirildiği belirtildi. Raporda, 1936 yılından bugüne kıdem tazminatı hakkının işçiler lehine gelişerek devam ettiği vurgulandı. 12 Eylül darbecilerinin bile kıdem tazminatı hakkına dokunmaya cesaret edemediği kaydedilen raporda, AKP iktidarının işçilerin 84 yıllık kazanımını ortadan kaldırmayı amaçladığı ifade edildi.

Raporda yer alan tespitler şöyle sıralandı:

İŞ GÜVENCESİ ELİNDEN ALINACAK

84 yıldır çalışma yaşamında yer alan işçileri korumaya dönük caydırıcı bir etki taşıyan bu son güvenceyi ‘’Bireysel Hesap Sistemi’’ ve ‘’Fona Devredilme’’ gibi uygulamalar tehdit etmektedir. Kıdem tazminatı hakkının olası bir değişiklik ile ortadan kaldırılması ile işçilerin iş güvencesi elinden alınacak, işten çıkarılmaları kolaylaşacaktır. Bu yüzden kıdem tazminatı hakkının fona devredilmesine karşı çıkılmalıdır.

TEK BİR FONDA TOPLANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yeni Ekonomik Program”larda ve 11. Kalkınma Planında kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi ile ortak bir fonda entegre edileceğini açıkladı. İktidar, Bireysel emeklilik sistemini yeniden yapılandırırken, kıdem tazminatı fonu oluşturacak ve bu fonu bireysel emeklilik sistemi ile bütünleştirerek tek bir fonda toplayacaktır.

İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞACAK

Kıdem tazminatının fona devri ile tıpkı işsizlik sigorta fonunda olduğu gibi, fonun amaç dışı kullanılmasını da beraberinde getirecektir. Ayrıca kıdem hakkının bu şekli ile ortadan kaldırılması neticesinde işçilerin iş güvencesi elinden alınacak ve işten çıkarmalar kolaylaşacaktır.

KIDEM TAZMİNATI ALAMAYACAKLAR

Kıdem hakkının bireysel emeklilik sistemi ile ortak bir fonda toplanması ile işçiler büyük hak kaybına uğrayacak, halihazırda kıdem tazminatı hakkından yararlanma koşulları ortadan kalkacaktır. İşçiler belirli bir süre prim ödemeleri takdirde belirli şartlarda kıdem tazminatını alabilecektir. Mevcut yasaya göre evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirenler ve askerlik hizmetini yerine getirecek olanlar kıdem tazminatı hakkından mahrum kalacak. Sağlık nedenleriyle iş sözleşmesini sona erdirenler kıdem tazminatı almayacaktır. Sonuç olarak bireysel emeklilik hesabı ile ortak bir fonda birleştirilecek olan kıdem tazminatı, işçinin kıdem hakkının gasp edilmesi sürecini beraberinde getirecektir.

CHP'NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kıdem tazminatı çalışma yılı şartı olmaksızın kullanılabilen bir hak olmalıdır. Kıdem tazminatına tüm çalışanların erişimi sağlanmalı, bu erişim önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Kıdem tazminatında kanun hâkimiyeti ve herkesin bu hakka saygı göstermesi sağlanmalıdır. Her türlü işten ayrılma durumunda işverenler tarafından ödenen ve ödenmemesi durumunda devlet tarafından güvence altına alınan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
 

İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda, kıdem tazminatı hakkının güvence altına alınması için 173 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanması gereklidir. Fon ve bireysel hesap sistemi uygulamalar asla hayata geçirilmemeli, kıdem hakkı işçilerin geleceği için teminat altına alınmalıdır. İşçi Sendikalarının itiraz ve görüşleri dikkate alınmadan kıdem tazminatı konusunda hiçbir çalışma yapılmamalıdır.