"İktidar liyakata değil mülakata önem veriyor"

"İktidar liyakata değil mülakata önem veriyor"
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Orman Genel Müdürlüğü'ne yapılacak personel alımında KPSS puanı yerine mülakat sisteminin kullanılmasını Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, yerel seçimlerden önce bir televizyon programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarını Meclis’e taşıdı.

Bakan Pakdemirli, 29 Mart 2019 tarihinde katıldığı bir televizyon programında, Orman Genel Müdürlüğüne 5000 personel alınacağını, alınacak personelin 1.200'ünün orman mühendisi, 2.700'ünün orman muhafaza memuru, 800'ünün memur ve 300'nün de şoför olarak istihdam edileceğini açıklamıştı.

İYİ Parti Adana Milletvekili Koncuk, Bakan Pakdemirli’nin, anılacak personelin, KPSS sonuçlarına göre, en yüksek puanı alandan başlanarak istihdam edileceğini dile getirdiğini hatırlatarak daha sonra alımlarda mülakat sistemine geçilmesini eleştirdi.

Koncuk iktidarın ‘liyakata değil mülakata’ önem verdiğini ifade ederek “Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin açıklamasından birkaç gün sonra Orman Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde, “31.10.1985 Tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun Ek 1 inci Maddesine istinaden “Orman muhafaza memuru ve orman mühendisi olarak atanacaklar, ilgili mevzuatı uyarınca yapılan merkezi sınav sonucuna göre, atanacak kadro sayısının dört katına kadar çağrılacak adaylar arasından sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü ve uygulamalı sınav sonucuna göre belirlenir. Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.” hükmü çerçevesinde 2018 yılında yapılan KPSS puanı ile Uygulama ve Sözlü sınav sonucunda başarılı olanlardan” şeklindeki yazılı açıklama ile personel alımlarında “mülakat” sonrası yapılacağının bilgisinin yer aldığını görmekteyiz.” dedi.

İsmail Koncuk önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek şu soruları sordu;

1- KPSS sonuçlarına göre değil de sözlü sınav uygulaması getirilmesinin sebeplerini açıklar mısınız?

2- Mülakatı değil liyakati esas alarak personel alımı gerçekleştirmek için mülakat uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

3- Daha önceki Tarım ve Orman Bakanı tarafından, Ziraat Mühendisleri, Gıda, Su Ürünleri Mühendisleri ve Veteriner Hekim ile teknik personel alımları için söz verilen kadroları tahsis etmeyi düşünüyor musunuz?

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Orman Genel Müdürlüğüne alınacak 5 bin personel için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini, mülakattan dolayı atanamayanlar adına konunun takipçisi olacağını belirtti.

İlgili Haberler