İktidar yargıyı da kendisine bağladı

İktidar yargıyı da kendisine bağladı
Sulh ceza mahkemeleri kurup HSYK'nın yapısını değiştirerek anayasal denetimden kaçmayı amaçlayan AKP iktidarı, Yargıtay ve Danıştay'ı da istediği gibi şekillendirecek yasağı Meclis'ten geçirdi.

Yeniçağ / Bilun Çelik

Meclis Genel Kurulu'nda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Meclis kararının Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasından sonra iktidara, yasa yüksek yargıyı istediği gibi şekillendirme olanağı sağlanmış olacak. Yasa yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay ve Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Bu üyeliklere atamaları, iktidarın kontrolündeki Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapacak. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adaylarına eğitim sonunda yapılacak yazılı sınava sözlü sınav da ekleniyor. Yeni yasa ile boşalan Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine 5 gün içinde atama yapılacak. Bu kısıtlı süre sayesinde AYM'nin alacağı olası bir iptal kararı etkisinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Yetkileri azaltıldı

Danıştay'ın temyiz mercii olarak görevi, bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması şeklinde ortaya çıkan hukuka aykırılıkların denetimini yapmakla sınırlı olacak. Yasa tasarısıyla Danıştay üyeleri 12 yıl için seçilecek ve kimse 2 kez üye seçilemeyecek. Danıştay üyeliğine seçilip görev süresi sona erenler, HSYK tarafından, idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. İdari yargıda göreve atanmak isteyenler, görev sürelerinin bitiminden bir ay öncesine kadar, idari yargıda bir göreve atanmak için talepte bulunacak. Talepte bulunanlar HSYK tarafından idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak.  Danıştay Başkanı seçilebilmek için 6 yıl Danıştay üyeliği yapmış olmak gerekecek. Danıştay; 9'u dava, biri idari daire olmak üzere 10 daireden oluşacak. 
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Danıştay meslek mensuplarının kadro sayısı 116 olacak. Danıştay üyeliğine seçilmeyenler, HSYK tarafından, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak.

Yargıtay'a yeni yapı

Bu yasa yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Yargıtay'da 12 hukuk, 12 ceza dairesi ve her dairede bir daire başkanı ile yeteri kadar üye bulunacak. Yargıtay üyeleri 12 yıl için seçilecek. Görev süresi sona erenler, HSYK tarafından adli yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için en az 6 yıl süreyle Yargıtay üyeliği yapmış olmak zorunlu olacak. Üyelikleri sona eren Yargıtay üyeleri arasından, HSYK tarafından 15 gün içinde Yargıtay üyesi seçimi yapılacak. Yargıtay meslek mensuplarının (Yargıtay Birinci Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, birinci başkanvekilleri, Cumhuriyet Başsavcıvekili, daire başkanları ve üyeler) kadro sayısı 310 olacak.