İktidar ‘yerli ve milli’ söylemini unuttu!

İktidar ‘yerli ve milli’ söylemini unuttu!
Ankara'da eski başkan Melih Gökçek’in yapamayıp Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girdiği metro projesiyle ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Tren setlerinin bir bölümünün OSTİM'de yapılması gerekirken, tamamının Çin’de yapıldığı öğrenildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in Ankara’yı “metrolarla donatma” girişiminin sonuçsuz kaldığı dönemde, Ulaştırma Bakanlığı devreye girmişti. Şantiyelerinde ağaçların boy attığı metro inşaatları tamamlandı; 5 yıldır hizmet veriyor.

Gökçek’in metro projesiyle ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Ankara metrolarında kullanılacak tren setlerinin bir bölümünün ihaleyi Çinli firmadan doğrudan alınması, bir kısmının başkentte üretilmesi ihale şartnamesine bile konmuştu. Başkentin sanayi merkezi OSTİM’deki işletmeler, koşulu şartnameye koydurmanın gururunu kısa süre yaşayabildi. Bütün tren setleri hiçbir yerli katkı olmadan üretildi ve şartnameye uyulmadı. AKP iktidarının bir hedefi tutmamıştı.

BAŞKA BİR ÖRNEK DE İSTANBUL’DAN

İktidar kulislerinden gelen bilgiler, yine iktidara yakın olarak nitelenen bir firmanın üstlendiği Gayrettepe-İstanbul Havalimanı, İstanbul Havalimanı-Halkalı 1 ve 2. Etap hatlarında, sinyalizasyon sisteminin yabancı bir firmaya verilmesinin istendiği yönünde. İktidar kaynakları, sinyalizasyonu yabancı firmaya vermek isteyen AKP’ye yakın firmanın metro yapım işini, “pazarlık usulü ile 21-b kapsamında” aldığı bilgisini de veriyor.

Yabancılara verilmesi durumunda İstanbul’daki metro hatlarında kullanılan sinyalizasyon sistemleri farklı farklı olacak. Üretilen teknoloji yaygınlaşmayacak, kaynak dışarıya aktarılacak ve önümüzdeki süreçte bir yeteneğe ulaşılması engellenmiş olacak.