İktidara Kanal İstanbul sorusu: Yabancılar ne kadar arazi aldı?

İktidara Kanal İstanbul sorusu: Yabancılar ne kadar arazi aldı?
Kanal İstanbul’un çevresineki arazilerin ne kadarının yabancılar tarafından alındığı belirsizliğini koruyor. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Kanal İstanbul’un çevresindeki arazilerin ne kadarının yabancılar tarafından alındığını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’a sordu.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ‘Çılgın proje’ olarak lanse ettiği Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Özellikle kanalın yapılacağı bölgede el değiştiren yüksek miktardaki araziler dikkat çekerken bu arazilerin büyük bir kısmının Araplar tarafından alındığı iddia ediliyor.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, konuyu Meclis gündemine alarak Kanal İstanbul’un çevresindeki arazilerin ne kadarının yabancılar tarafından alındığını sordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Nuhoğlu, kanal ve çevresine yapılacak köprü ve limanların maliyetini sorarak, kanalın yapılacağı alanın çevresindeki arazilerin ne kadarının yabancılar tarafından alındığı ile ilgili bilgi istedi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu’nun soru önergesi şöyle:

“27 Nisan 2011 tarihinde kamuoyuna açıklanan, uzun süre konuşulmayan, son zamanlarda gündeme gelen Kanal İstanbul adı verilen çalışmayla ilgili ÇED raporu 23.12.2019 tarihinde askıya çıkarılmıştır. Ardından İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı da 30.12.2019 tarihinde askıya çıkarılmıştır. Askı süreleri içerisinde her ikisine de çok sayıda itirazların yapıldığı kayıtlardan anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede;

Kanal İstanbul için yapılan çalışmayla ilgili fizibilite raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise fizibilite raporu hazırlanması için ne kadar harcama yapılmıştır?

Şayet yapımına başlanırsa, kanal ve o kapsamda yapılacak olan köprü, liman ve benzeri yatırımların tamamı için tahmin edilen bedel ne kadardır?

1/100.000 ölçekli İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı kaç m2’dir? Bu alanın ne kadarı Kanal ve o kapsamdaki yapılar için kullanılacaktır?

Bahsedilen rezerv alanı içinde kamulaştırılması gereken özel mülkiyete tabi alan var mıdır, varsa ne kadardır?

Kanal İstanbul düşüncesinin ortaya atıldığı 2011 yılından bu yana 1/100.000 ölçekli rezerv alan içerisinde el değiştiren arazi miktarı ne kadardır? El değiştiren arazilerden ne kadarı yabancılara aittir?”