İktidara seslendi: "İlham Tohti serbest bırakılsın"

İktidara seslendi: "İlham Tohti serbest bırakılsın"
Uygur Türk'ü akademisyen İlham Tohti için iktidar ve ittifak ortağı MHP'ye seslenen İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Kamil Erozan, "Özgürlüğüne kavuşturulması hususunda tavırlarını ortaya koymaları gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi.

İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kâmil Erozan, Uygur Türk'ü akademisyen İlham Tohti'nin ömür boyu hapise mahkum edildiğini hatırlatarak iktidar partisi ve ittifak ortağına seslendi. 

Yazılı bir açıklama yapan Erozan, "İktidar Partisine ve/veya ortağına da Uygur Türkleri’nin sorunlarına lakayt kalma tutumlarından vazgeçmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti adına İlham Tohti’nin özgürlüğüne kavuşturulması hususunda tavırlarını ortaya koymaları gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"2017 Weimar İnsan Hakları Ödülü ve 2019 Avrupa Konseyi İnsan Hakları Ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibi Uygurlu Akademisyen ve fikir adamı İlham Tohti 23 Eylül 2014 tarihinde Çin Mahkemeleri tarafından “bölücülük” suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkûm edilmiş olup şu anda Urumçi cezaevinde tek kişilik bir hücrede tutulmaktadır.

Pekin'deki Minzu Üniversitesi'nde ekonomist ve öğretim görevlisi olarak görev yapmış olan İlham Tohti, 20 yıl boyunca Han Çinlileri ve Uygurlar arasında daha iyi bir anlayış için kampanya yürütmüş, Uygurlu kardeşlerimizin milli benliklerinin korunması yönünde uğraş vermiştir.

Bilindiği üzere Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri’nin karşı karşıya bulunduğu baskılar konusu İYİ Parti tarafından yakından takip edilmektedir. Bu itibarla, Çin Halk Cumhuriyeti’ne İlham Tohti’nin bir an evvel serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz.

İktidar Partisine ve/veya ortağına da Uygur Türkleri’nin sorunlarına lakayt kalma tutumlarından vazgeçmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti adına İlham Tohti’nin özgürlüğüne kavuşturulması hususunda tavırlarını ortaya koymaları gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz."