İktidarı 'ayağa' düşüren yuvarlak masa!

İktidarı 'ayağa' düşüren yuvarlak masa!

Altı parti başkanı yuvarlak masaya eşit şartlarda oturdular. Yuvarlak masanın manası bu.

Rakiplerini kızdıracaksan yuvarlak masa kuracaksın. Altı partinin yuvarlak masa toplantısı rakiplerini çıldırttı desem yeridir. Nasıl hücum edeceklerini bilemediler. Kimi "Tek ayak." dedi, kimi "Dört ayak."... Yani bu kadar "ayağa" düştüler!

Yuvarlak masa tarihte Kral Arthur''la birlikte anılır. Arthur yaşadı mı? O da şüpheli. Efsanesi yüzyıllardır anlatılagelmiştir.

İngilizlerin bir efsanesi Kral Arthur''un yuvarlak masasıdır

Arthur''un Camelot şehrindeki yuvarlak masa şövalyeleri ile olan maceraları, 11. yüzyıldan beri anlatılagelmiş, pek çok yazmada yer bulmuştur.

Kimilerine göre dünyanın yuvarlak oluşundan hareketle, Arthur, şövalyeleri yuvarlak masada toplamış. Herkes eşit. Sonra birlikte "kutsal kâse"yi aramaya çıkmışlar.

Arthur, bu masayı özel olarak yaptırıyor. Ve masa ayaksız! Efsaneye göre yuvarlak masanın etrafında yaklaşık 150 şövalye var. (Arthur o zaman dünyanın yuvarlak olduğunu biliyor muydu? Efsane tartışılmaz!)

Yuvarlak masa deyince sadece eşit oturma düzeni anlaşılmaz. Şövalyelerin meziyetlerinden yola çıkılarak sıralamaya gidilir: Zorbalık etmemek, cinayet işlememek, hain olmamak, zalimlik etmemek, merhamet göstermek gibi...

İkinci Yenicilerden Özdemir Asaf''ın "Masa" şiirimsisi dört satırdır. ("Mısra" desem, "hakikî" şairlerimiz yattıkları yerden doğrulurlar, bana yüzlerini ekşitirler!) O dört satır:

"Çağırdım geldiler. / Oturmasalar ölürdüm. / Oturdular öldüm. / Anlamadılar."

Altı partinin bir araya gelmesiyle Edip Cansever''in şu şiirimsi satırları hatırlandı:

"Adam yaşama sevinci içinde / Masaya anahtarlarını koydu / Bakır kâseye çiçekleri koydu / Sütünü yumurtasını koydu / Pencereden gelen ışığı koydu / Bisiklet sesini çıkrık sesini / Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu / Adam masaya / Aklında olup bitenleri koydu / Ne yapmak istiyordu hayatta / İşte onu koydu  / (...) / Masa da masaymış ha...  "

("İkinci Yeni şairi" dedik... "Edebiyatımızda Terimler" kitabımızda, "İkinci Yeni" maddesinde geniş değerlendirmemiz yer alır. Cevat Akkanat''ın "Gelenek ve İkinci Yeni Şiiri" kitabını hatırlatırım.)

 

Yalanın kuyruklusu!..

 

Saray destekçisi gazeteler, daha mutabakat metni okunmadan "yuvarlak masa"da bir araya gelen partilerin üzerine nasıl gideceklerini şaşırdılar. Biri başlık atmış:

"Yuvarlak masa taahhütleri: Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği kararları uygulanacak"

Haberin girişinde "Ankara''da CHP öncülüğünde bir araya gelen 6 partinin ''yuvarlak masa'' toplantısından Türkiye''nin egemenlik haklarını tartışmaya açacak taahhütler çıktı." deniyor. (16 Şubat 2022)

Yeni Şafak, demek ki, sadece kendilerinin bildiği, efkâr-ı umumiyenin bilmediği bir bildiriye ulaşmışlar. Adı üstünde "bildiri". Herkesin bilmesi gerekir ama sadece Yeni Şafakçılar biliyor. Biz de onlardan öğreniyoruz. Kendilerine teşekkür ederiz! Gazete "ihanetler"i sıralıyor:

"1- Ayasofya yeniden müze olsun, 2- Adaları Yunanistan''a verin, 3-Akdeniz''de sondajı durdurun, 4-Terör operasyonları bitsin, 5-Libya''dan çekilin, 6-Kavala ve Demirtaş''a özgürlük 7-Maraş [Kıbrıs''ta] yeniden kapatılsın, 8-İstanbul Sözleşmesi geri gelmeli, 9-Öcalan''a ''umut hakkı'' verin."

Tartışmaya değmez. Sadece şunu hatırlatacağım: Avrupa Konseyi''ne 1949''dan beri üyeyiz ve Avrupa Birliği''ne girmek için, yere göğe koyamadıkları Reis Bey büyük çaba gösteriyor. 

Yazarın Diğer Yazıları