İktidarın Suriyeli sığınmacı politikasına sert tepki

İktidarın Suriyeli sığınmacı politikasına sert tepki
Cumhuriyet gazetesi yazarı Bursalı iktidarın Suriyeli sığınmacı politikasına tepki gösterdi. Başta Suriyeliler olmak üzere Afgan ve diğer ülkelerden gelen sığınmacılar nedeniyle maaşların düştüğünü belirten Bursalı "hizmet sektörü mültecilerle dolu" dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, AKP’nin Suriyeli sığınmacı politikasına tepki gösterdi. Vatandaşların Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini istediğini belirten Bursalı, “Ücretleri baskıladı, yarı yarıya azalttı: Sigorta yok, ücret de yüzde 50 az. Daha ne olsun, hizmet sektörü mültecilerle dolu. Sahillerde büyük turistik oteller dahil. Hizmetin fiyatı düşmüyor, ama kazancı katlanarak artıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı’nın “İdlib ‘vatan toprağımız’ mı?” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Suriyeli mültecilerle ilgili halka fikrini sormuşlar, çeşitli partilere mensup insanlar, yüzde 75- 93 arası ülkelerine dönsünler yanıtı vermiş. Türkiye’nin doğusunda kalan ülkeleri bilmem, ama batısına doğru sıralanan ülkelerin hiç birinde böylesine bir gelişigüzellik ve böylesine toplumun zaten sırat köprüsü üzerinde seyreden dengelerini ve dinamiklerini sarsan bir siyasi aklı evvellik göremezsiniz.

5 milyon mülteci ülkenin yaşam koşullarını zorladı ve ağırlaştırdı. İşsizlik yarattı; gördüğüm her yerde Suriyeli, Afgan ve Türki ülkelerinden gelen insanları çalıştırıyorlar.. Ücretleri baskıladı, yarı yarıya azalttı: Sigorta yok, ücret de yüzde 50 az. Daha ne olsun, hizmet sektörü mültecilerle dolu. Sahillerde büyük turistik oteller dahil. Hizmetin fiyatı düşmüyor, ama kazancı katlanarak artıyor. Yerli işsiz, onlara işimi, aşımı çaldı gözüyle bakıyor.
Üstüne üstlük, toplumsal karşı karşıya gelişler, kavgalar ve yarın cinayetler.”

ALMANYA MESELA!

“Mesela Almanya bir milyon kadar mülteci aldı, ama seçti, ihtiyacı nerelerde; mültecilerin iş yapma kapasiteleri, nitelikleri neler, bunları toplumsal hayat ve iş hayatıyla nasıl bütünleştiririm... Seçerek, bilerek aldı, bir sarsılma yok toplumda. Şüphesiz rahatsızlık yok değil, Alternatif sağcı parti bu nedenle doğdu büyüdü. İnsanlar sahip oldukları yaşam standartlarının tehlikeye atılmasını istemiyor.

Türkiye’de yaşam standardı mı kaldı diyeceksiniz, “kimler daha yoksu”lu tartışmaya ve yoksulluk kavgasına başladık.
AKP iktidarı 2010’dan itibaren Suriyeli göçmen - sığınmacı veya mülteci olgusunu bilerek ve isteyerek yarattı.
Henüz silah patlamadan, Erdoğan - Davutoğlu Hatay taraflarında 100 bin kişilik mülteci kampları açıyordu. Gelecekler, hazırlık yapıyoruz, diyerek. Bu kamplar 100’er binlik büyüdü durdu!”