"İktidar oyuna getirildiğinin farkında değil"

"İktidar oyuna getirildiğinin farkında değil"
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin, Türkiye'yi bölgedeki enerji kaynaklarından dışlama yönünde ilerlediğini söyledi.

Türkiye'nin AKP'nin yanlış ve öngörüsüz dış politikası nedeniyle bölgede yalnızlaştığını belirten Toprak, "Suriye'ye odaklanıp Mısır'la İhvan hamiliği kavgasına tutuşarak İsrail'le, Lübnan'la didişerek büyük bir oyuna getiriliyoruz. Doğu Akdeniz'de çıkarlarımızı tehlikeye atan iktidar, ülkemizin bölgedeki 3 trilyon dolarlık doğal gaz üzerindeki haklarını koruyamıyor" dedi.

Erdoğan Toprak, Doğu Akdeniz'de keşfedilen devasa boyutlardaki doğalgaz rezervleri ile Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs'ın enerji zengini olma yolunda ilerlerken, Türkiye'yi 3 trilyon dolar olarak hesaplanan enerji pastasından dışlamak için bölgesel ve küresel ittifaklar kurulduğunu kaydetti.

AKP iktidarının Suriye iç savaşında taraf olup milyonlarca mülteci, terör gibi sorunlara boğularak 8-9 yıldır buraya odaklandığını belirten Toprak, şöyle dedi:

"Böylece Doğu Akdeniz'de gelişen yeni süreçte oyuna getirilip pasifize edildi. Mısır, İsrail, Yunanistan ve GKRY işbirliğine gidip enerji anlaşmaları imzalarken, iktidar Mısır'ın içişlerine müdahale edip, İhvan'ı sahiplenen politikalarıyla, 2012'den bu yana Mısır'la diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kopmasına zemin yarattı. Bölgedeki enerji pastasını paylaşmak üzere kurulan EASTMED oluşumunda Mısır, İsrail, GKRY, Yunanistan, Lübnan, Ürdün yer aldı. Türkiye çoğuyla sorunlu olduğu bu ülkeler tarafından EASTMED'den dışlandı. İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme pahasına sahiplenip destek verdiğimiz Filistin, İsrail ile EASTMED'de yer aldı. Suriye'deki müttefikimiz Rusya, iktidarın yakın dostu Katar, Türkiye'ye değil GKRY'ye destek verdi. BM'nin kararları ve uluslararası deniz hukuku sözleşmelerine rağmen, Türkiye ve KKTC'nin hakları, GKRY, Yunanistan, İsrail, Mısır tarafından gasp edilmek isteniyor. 3 trilyon dolarlık enerji pastasını oluşturan rezervlerin yüzde 10 - 20'si dahi karasularımızda çıkarıldığında, 300-600 milyar dolarlık gelirle Türkiye'nin 453 milyar dolarlık dış borcu sıfırlanabilir. İktidar, Suriye üzerinden Doğu Akdeniz'de oyuna getirildiğinin hâlâ farkında değildir."