İlaç kullananlar hangi besinleri tüketmemeli?

İlaç kullananlar hangi besinleri tüketmemeli?
Uzmanlar ilaç kullandığımız esnada tükettiğimiz besinlerin vücudumuzda oluşturduğu etkiler üzerine uyarı üstüne uyarı yapıyor. Diyetisyen Dilem İrkin Koçan da sağlığımız açısında risk oluşturabilecek bu duruma açıklık getirdi.

Uzmanlara göre ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da tüketilen besinlerin ilaçlarla olan etkileşmesi.
Dikkat edilmesi gereken bu durum ilaç kullanımı kesildikten sonra da devam ediyor.
Beykent Üniversitesi Hastanesinden Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, ilaç kullanımı esnasında tükettiğimiz besinlerde doğru tercih yapmamız gerektiğini söyledi. Özellikle kolesterol ilacı kullanan kişilerin greyfurt suyuna dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Dyt. Dilem İrkin Koçan, “Greyfurt suyu kolesterol ilaçlarının etkisini arttırarak vücudumuzda kas ağrısı gibi belirtiler oluşturabiliyor, tansiyon ilaçlarıyla beraber tükettiğinizde ise ilacın etkisinden kaynaklı kalp ritminde bozulmalar ve baş ağrıları gibi şikâyetlerle çok sık karşılaşılabiliyor” diye konuştu.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ANTİBİYOTİK FAYDASINI AZALTIYOR

Bir başka besin grubu olan süt ve süt ürünlerinin de antibiyotikler ile beraber tüketilmesi durumunda antibiyotiğin etkisinde azalmaya sebebiyet verebileceğini söyleyen Dilem İrkin Koçan, “Antibiyotik kullanmadan en az 2 saat önce ve kullandıktan sonra 6 saat içinde süt ve süt ürünlerini tüketmemek lazım” dedi.


KAN SULANDIRICI İLAÇLARDA K VİTAMİNİNE DİKKAT

Özellikle orta yaş üstü kalp hastalarının kullandığı kan sulandırıcı ilaçların K vitamini ile kullanılmaması gerektiğini dile getiren Koçan, “Yeşil yapraklı sebzelerin birçoğu K vitamini içerir. Kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız K vitamini bakımından zengin olan besinlerden mümkün olduğunca kaçınmanız gerekiyor” diye konuştu.

C VİTAMİNİ DEMİR EMİLİMİNİ ARTTIRIYOR

Negatif etkilerin yanında biyorararlılığı arttıran besinlerin de bulunduğunu söyleyen Koçan, “Örneğin; demir ilacı kullanıyorsanız, demir probiyotiğiyle beraber C vitamini içeren taze sıkılmış meyve suları ya da sebze-meyve tükettiğiniz zaman demir emilimini arttırıyorsunuz” şeklinde konuştu.

DEMİR İLACI KULLANIYORSANIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ TÜKETMEYİN

Demir ilacı kullanıldığında kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri tüketiminin ilacın yararlılığını azalttığını söyleyen Koçan, “En az 2 saat arayla demir ilacı kullanıyorsanız süt ve süt ürünlerini tüketmemeniz gerekiyor. Yine beraberinde demirin bağlanmasını azaltan, kafein içeren çay-kahve gruplarından mümkün olduğunca uzak durmalısınız.” Diye açıklamada bulundu.