İlber Ortaylı: "Sandviççi dükkanı gibi özel okul açılıyor"

İlber Ortaylı: "Sandviççi dükkanı gibi özel okul açılıyor"
Eğitim sistemine ilişkin eleştiride bulunan tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Sandviççi dükkânı gibi özel okul açıyor adamlar. 15 tane peynirci dükkanından iyi peynir çıkmaz. Bu feci bir şey ve tahlil edilmemiş bir sorun" dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün ev sahipliğinde Atatürk Sempozyumu'na katıldı.

Buradaki konuşmasında eğitim sisteminin büyük sorunları olduğuna dikkat çeken Ortaylı: "Özel eğitime karşı değilim. Ama bugünkü gibi özel eğitim olmaz, sandviççi dükkânı gibi özel okul açıyor adamlar. 15 tane peynirci dükkanından iyi peynir çıkmaz. Bu feci bir şey ve tahlil edilmemiş bir sorun" değerlendirmesinde bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği askeri operasyonlarla ilgili soru üzerine Ortaylı, "Onu hükümet bize sormuyor zaten, nasıl politika izleyeceğini. Yalnız Türk Silahlı Kuvvetleri bu savaşa katılanların içinde en eğitimli en dayanıklı ordudur. Çünkü bu Amerikan ordusunu ben ikinci cihan harbindeki ordu olduğu kanaatinde değilim. Bitmiş o devir bitmiş. Arada bir takım olaylar geçti. Yanlış politikalar izlendi vesaire. Burada en ciddi gidenler yapısı itibariyle bizimkiler. Ama nereye gidiyor, noluyor ben bilmiyorum. Siz de bilmiyorsunuz. Tesir edeceğimizi de zannetmiyorum. Yani hiç kimse bizi dinlemez. Siz bilmek zorundasınız, bu dönemde biz olayları anlamak, etüd etmek ve bilmekle görevliyiz. Bazı şeylerde doğruları şaşırmamak gerekiyor. Bunu da bilin. Cumhuriyetin temel kurumlarından birisi ordudur maalesef diyorum ikincisi yoktur. Topal ördek gibiyiz yani. İsterdim hukukçularımız olsun, üniversitemiz olsun, politikacılarımız olsun. Bunlar yok yani çok açık" şeklinde konuştu.