İlber Ortaylı: "Türkiye'de eğitim elitizmden uzak"

İlber Ortaylı: "Türkiye'de eğitim elitizmden uzak"
Akademisyen ve tarihçi yazar Prof.Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'deki eğitimin sisteminin en büyük sorununun elitizmden uzaklaşmak olduğunu söyledi.

Tuhaf dergisine yazan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'deki eğitim sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Eğitim sisteminin en önemli sorunu olarak elitizmden uzaklaşmak olduğunu ifade eden Ortaylı, çobanlığın da mühendislik gibi bir eğitim meselesi olduğunu vurguladı.

"HER ÇOCUĞUN KENDİNE GÖRE YETENEKLERİ VAR"

Ortaylı yazısında, “Her çocuğun kendine göre yetenekleri vardır ve belirli dallarda yüksek yeteneği olan çocuklarımızı değerlendirmek zorundayız. Hiçbir toplum, yetenekli çocuklarını yeteneklerinden bağımsız olarak normalleştirecek lükse sahip değildir. Yetenekli insan her toplumda çok azdır ve bu çocukların yönlendirilmeleri, eğitim alanında ayrıştırılmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR MÜZİK, MATEMATİK VE GRAMER BİLMİYOR

Çocuklara matematik ve gramer öğretilmediğini söyleyen Ortaylı, “Zihin açıcı pratikler zaten yok. Spor yaptırılmıyor. Müzik öğretilmiyor. Bütün bu eksiklik ve yoksunluklara karşı ise: ‘Yapay zekâ ve robot’ diyorlar… Müzik bilmeyen, matematik ve gramer öğrenmemiş çocuk, yapay zekâ ve robotları ne yapsın?” dedi.