İlk kez bir Cumhurbaşkanı belediye başkan adayına karşı!

İlk kez bir Cumhurbaşkanı belediye başkan adayına karşı!
Yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, Türk siyasi tarihinin en ilginç seçimlerinden biri olacak.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Türkiye 31 Mart gecesinden beri İstanbul seçimini konuşuyor, İstanbul’da yaşanan gelişmeleri tartışıyor. Seçimi Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığının ortaya çıkmasının ardından AKP itirazlarıyla geçersiz oylar, bazı ilçelerde ise tüm oylar günlerce yeniden sayılmış, ancak sonuç değişmemişti. AKP itirazlarını YSK’ya taşısa da, Ekrem İmamoğlu mazbatasını alarak göreve başlamıştı.

AKP’nin olağanüstü itirazlarını değerlendiren YSK, İstanbul’da seçimin yenilenmesine karar verirken, gerekçesinde AKP'nin iddia ettiği gibi oy hırsızlığı, sandık hırsızlığı yapıldı demedi. YSK, sandık kurullarının teşekkülünde kurallara uyulmadığı gerekçesiyle İstanbul seçimini iptal etti. Oysa aynı YSK, daha önce diğer partilerin sandık kurulları için yaptığı itirazlara, sandık kurullarına itirazların 2 Mart tarihinde kesin sonuca bağlandığı gerekçesiyle reddetmişti.

İLK KEZ BİR CUMHURBAŞKANI BELEDİYE BAŞKAN ADAYINA KARŞI!

31 Mart öncesi ve sonrasında iki ayrı hikâyeye sahip olan İstanbul seçimi, yenileneceği 23 Haziran öncesinde de çok konuşulacak bir seçim süreci geçirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, rutin programları dışında tüm mesaisini İstanbul'a ayıracak. İftar programları ve ev ziyaretleri yapacak olan Erdoğan, İstanbul’da 39 ilçesinde devlet olanaklarıyla miting yapacak. Bu durumda, Türkiye'de ilk kez bir Cumhurbaşkanı bütün devlet imkânlarını kullanarak bir belediye başkan adayına karşı mitingler yapmış olacak. Böylece Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, hem Binali Yıldırım’a hem de Cumhurbaşkanına karşı yarışmış olacak.

Erdoğan’ın tekrarlanacak İstanbul seçimini tıpkı 31 Mart yerel seçimleri gibi genel seçim havası sokacağı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ortak miting yapacağı da belirtildi. CHP ve İYİ Parti liderleri ile mecliste grubu bulunan partilerin milletvekilleri seçim boyunca İstanbul’da olacağından, siyasetin kalbi 23 Haziran’a kadar Ankara’da atacak.

CHP İMAMOĞLU İÇİN BAĞIŞ KAMPANYASI YAPIYOR

Erdoğan, devletin imkânlarıyla Ekrem İmamoğlu’na karşı mitingler yapmaya hazırlanırken, CHP, Ekrem İmamoğlu'nun başkan seçildiği ve YSK tarafından iptal edilen İstanbul seçimlerinde yeni kampanya döneminde kullanılmak üzere bağış kampanyası başlattı.