İmamlara siyaset yasağı kaldırılıyor mu?

İmamlara siyaset yasağı kaldırılıyor mu?
AYM, Diyanet İşleri personeli için “siyasetle ilgilenme yasağı” düzenlemesinin iptalini görüşeceği öne sürüldü.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün kritik bir yasa iptalini esastan görüşecek. Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilat yasasının tüm Diyanet personeli için getirilen “siyasetle ilgilenme yasağı” düzenlemesinin iptali için yapılan başvuru genel kurul gündemine geleceği iddia edildi. Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptali istenen düzenleme, imamların ‘siyasi partilerin herhangi birini veya onların tutum ve davranışını övmesi ve yermesi’ni yasaklıyor. Bu hareketi tahkikatla sabit olanlar ihraç ediliyor. Yüksek mahkeme düzenlemeyi iptal ederse, imamlar siyasetle ilgilenebilecek.

Yerel mahkemenin iptalini istediği düzenleme, 1965 tarihli yasanın içinde yer alıyor. Pek çok maddesi değiştirilen, anayasaya aykırılığı gerekçesiyle iptal edilen yasanın bu düzenlemesi ilk gününden bu yana içeriğini koruyor. Düzenleme, “Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun, her derecesinde görev alan personel, Memur
Kanunu’nun hizmetliler için yasak ettiği siyasi faaliyetten başka, dini görevi içinde veya bu görevin dışında, her ne surette olursa olsun, siyasi partilerden herhangi birini veya onların tutum ve davranışlarını övemez ve yeremez”
ifadelerini içeriyor.

İlgili Haberler