İmamoğlu kreş projesini açıkladı

İmamoğlu kreş projesini açıkladı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “150 Mahalleye 150 Kreş” sloganıyla başlatılan, “Yuvamız İstanbul” projesini tanıttı.

Toplam 11 mahallede aynı anda başlatılacak 11 kreş inşaatı açılış töreni öncesinde konuşan İmamoğlu, “İstanbul’un çocuklarını eşitleme sözümüzü tutuyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim vaatleri arasında, “Bu şehrin çocukları eşit olacak” sözleri ile ilk sıralarda yer alan her mahalleye kreş sözünü tutuyor. İmamoğlu, ilk etapta, “150 mahalleye 150 Kreş” sloganıyla başlatılacak “Yuvamız İstanbul” projesini, Pendik’te yapılacak temel atma töreninden önce Ataşehir’deki Sheraton Otel’de tanıttı. İmamoğlu, toplantıda, bazı kurumların temsilcileri, vakıf-dernek yöneticileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi. İmamoğlu’na toplantıda eşi Dilek İmamoğlu da eşlik etti. Toplantı öncesinde katılımcılara, inşa edilecek kreşlerle ilgili tanıtım filmi izletildi. Filmin ardından İmamoğlu, slaytlar eşliğinde tanıtım konuşmasını yaptı.

“İYİ YETİŞEN ÇOCUKLAR ÜLKEYİ İLERİ TAŞIR”

İmamoğlu, toplantının amacının, İstanbul’un çocuklarına verdikleri “eşitleme” sözünü tutmak adına başlattıkları seferberliği tanıtmak olarak vurguladı. İmamoğlu, “Bugün burada İBB’nin yeni bir hizmetini, belediye olarak yıllardır olarak ilgilenilmemiş bir alana ilişkin hazırlıklarımızı, vizyonumuzu ve projemizin başlangıcını sizlere anlatmak istiyorum. Anlatmak ve sizleri bu seferberliğe katılmaya davet etmek istiyorum” dedi. Dünyada ve Türkiye’de kentlerin, ülke geleceğini şekillendirecek insanları yetiştirdiğini belirten İmamoğlu, ”Gelecekten bahsettiğimizde yeni nesilden bahsediyoruz demektir. Her millet yeni neslin temsilcilerine özen gösterebildiği sürece yükselebiliyor. Yeni nesil dediğimiz grubu çocuklarımız oluşturuyor. Özellikle de hayata yeni başlamış olanlar. Her konuda korunması, kollanması gereken, özenle yetiştirilmesi gereken göz bebeklerimiz, çocuklarımız, yavrularımız… Biz onlara ne kadar iyi koşullar hazırlarsak, onları ne kadar iyi yetiştirirsek, onlar da bu ülkeyi o kadar ileriye taşıyabilirler” diye konuştu.

“ASLİ SORUMLULUĞUMUZ ÇOCUKLARA ADİL FIRSATLAR YARATMAKTIR”

Türkiye ve İstanbul’daki çocuk nüfusuyla ilgili bilgileri paylaşan İmamoğlu, “Adil koşullarda yetişmek ve eğitim görmek; eşit, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmek hayata gözlerini İstanbul’da açan çocuğun hakkı. Bu hak hem bir insanlık hakkı hem de anayasal hak. İstanbul’u yöneten her kademedeki siyasetçi ve kamu yöneticisi bu bilinçle ve sorumlulukla mesai yapmalıdır. Yol, köprü, metro inşaatı gibi alt yapı konulardaki sorumluluklarımızdan önce, bizlerin asli sorumluluğu çocuklarımıza adil fırsatlar yaratmaktır” şeklinde konuştu. İstanbul’da yaşayan 0-3 yaş arası çocukların, kreş ya da anaokulu eğitimi alma oranı yüzde 15’i geçmediğini kaydeden İmamoğlu, “3-5 yaş arasındaki çocuklarımızın, üçte ikiye yakın kısmı ise eğitim imkanlarından uzakta. Okullaşma oranında İstanbul’un ortalamasının önemli oranda altında olan ilçeler var. Bunlar Esenyurt, Bağcılar, Ümraniye, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Sultanbeyli, Fatih, Esenler gibi ilçeler. Bu ilçeler aynı zamanda sosyoekonomik açıdan en dezavantajlı ailelerin yaşadığı ilçeler. Üstelik de 0 - 5 yaş çocuk nüfusunun da en fazla olduğu ilçeler. Örneğin İstanbul Esenyurt’ta okula gitmeyen 0- 5 yaş çocuk oranı, Türkiye’nin en dezavantajı 21 ilinde okula gitmeyen çocuk oranından bile daha yüksek” bilgilerini paylaştı.

“KADINLARIN DA HAYATI KOLAYLAŞACAK”

“Her çocuğun hayata eşit koşullarda başlama hakkı olduğu prensibinden hareketle İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak somut bir girişim için bugün yola çıkıyoruz” diyen İmamoğlu, “Bugün Yuvamız İstanbul adını verdiğimiz, ihtiyaç sahibi 0- 6 yaş çocuklarımızın eğitimine destek olacak çözümümüzün doğum günü olacak” şeklinde konuştu. İmamoğlu, erken çocukluk dönemine yönelik programların yalnızca çocukların gelişimleri için değil, aynı zamanda ülkemizin ekonomik ve sosyal alanlarda sürdürülebilir kalkınması için de büyük önem taşıdığına dikkat çekti. İmamoğlu, “Yapılan uluslararası araştırmalar bu döneme yapılan yatırımların kadın istihdamını kolaylaştırdığını ve artırdığını da ortaya koyuyor. Kreş veya gündüz bakımevi gibi imkanlarla sadece yeni annelerin istihdama geri dönüşünü değil, doğrudan bu alanda istihdam yaratarak da kadın istihdamının artmasına katkıda bulunmuş olacağız. Yuvamız İstanbul Programı dahilinde hızlı olarak hayata geçirilecek olan 150 kreş ile 3000 yeni istihdam yaratmakla kalmayacağız, çalışma hayatına katılmak isteyen 15 binden fazla kadının da hayatını kolaylaştıracak bir imkan sağlayacağız” dedi.