İmamoğlu niye kazanmasın?

Gece Görüşü'nde belki de ilk kez fikir birliği sağlandı: "Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir adaylığı tamamdır." Gürkan Hacır'ın başını çektiği bu tespite diğerleri de katıldı. Hacır'ın "Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanına hazır ol emrini verdi." şeklindeki sözleri kesinlik ifadesiydi. Hande Fırat da buna yakın bir tarzda "CHP Genel Başkanı bu kez adaysın dedi." şeklinde konuştu.

CNNTURK'ün diğer tartışmacıları Prof. Dr. Mehmet Şahin ile Abdülkadir Selvi'nin beklentilerinde ise değişiklik görmedik. Onlara göre Binali Yıldırım, bu ayın 22'sinden sonra TBMM başkanlığına veda eder. Hatta 31 Mart'ı bile beklemeden İBB'nin başına geçer!

Geçmişin örnekleri

Bu ikiliye tavsiyem "dereyi görmeden paçayı sıvamamaları." Yakın tarihimizden iki örnekle başlayacağım. Osman Kibar, bırakın İzmir'i tüm Türkiye için idoldü. Zamanın teknik imkânsızlıklarına rağmen büyük işler yaptı. "Asfalt" sıfatını aldı. Kentinin o güne kadar gerçekleşmeyen kanalizasyon şebekesini inşa etti.

Yeniden seçim günü geldiğinde, rakipleri bile "rahat kazanır" inancındaydı. Sandıklar açıldığında İhsan Alyanak'ın zaferi çıktı. Merhum Kibar'a bunun sebebini sorduğumda "Vatandaş değişim istedi. Bunda da kararlıydı..."demişti.

İkinci örnek

Yaşı müsait olanlar daha iyi bilir, İstanbul'a imzasını atan isimlerden biri, belki de en önemlisi Bedrettin Dalan'dır.

Hazırladığı projeler hâlâ uygulanmakta. İstanbul'a Melen'den su getirme projesinden, Haliç'i temizleyecek kolektörlere kadar. Bunlara deniz otobüslerini de ekleyebilirsiniz. Daha neler neler. O da bir kulak burun boğazcıya Prof. Dr. Nurettin Sözen'e kaybetti. İzmir'den sonra, İstanbul'da da aynı olay gerçekleşmişti.

Daha önce de yazdığımı bilenler vardır, telefonla arayan Nazlı Ilıcak'a "Dalan kaybetti" dediğimde şaşkınlıktan konuşamamıştı. Daha sonra merhum Kemal Ilıcak devreye girmiş ve "varoşlardan gelecek oylarla durum değişecektir" diyerek umudunu yitirmemişti. Sonuç kesinleştiğinde bu defa ben sorgulandım "nasıl bildin" denilerek. Oysa benim yaptığım sadece gözlemdi.

Gelelim bugüne

Bundan bir ay önce Ekrem İmamoğlu'nun İBB adaylığı tahmin ediliyor muydu? Kimilerine göre "Ak Parti'yi yıkamaz" yorumları yapılırken, Beylikdüzü'nü çok rahat almıştı. Hepsinden önemlisi çalışkanlığı ve yaratıcılığını bilmeyen kalmadı.

Osman Kibar'ların, Bedrettin Dalan'ların kaybettiği bir ülkede Ekrem İmamoğlu'nun kazanması asla sürpriz değildir. Yeter ki Beylikdüzü Belediye Başkanı "büyüttüğü hedefin önemini kavrasın." Gözlemlediğim kadarıyla, bunun da farkında.

Ekrem İmamoğlu İBB'ye taşınırsa şaşırmayacak kişilerden biriyim...

***

Sembol isim

Tahsin Albayrak'la yıllar önce tanışmıştım. O zamanlar Jimnastik Federasyonu başkanıydı. Albayrak bir atlet, aynı zamanda dekatlonculuğunu yaptığı ve yönettiği sporların başarısını ispat etmiş biri. 11 yıl gülle atmada, 10 yıl dekatlon dalında birinciliklere ambargo koymuştu. Bu başarıları uluslararası alana da taşıdı.

Güreş, atletizm, jimnastik gibi pek çok sporun başına geldi. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü bünyesindeki eğitim dairesi başkanlığında yarattığı mucizeler saymakla bitmez. Yüksek atlamadan, gülle atmaya kadar sayısız rekorların sahibi aynı başarıyı halterde de gösterdi.

Turgut Özal, Metin Emiroğlu ve Yücel Seçkiner üçlüsünün spordaki atılımlarının asıl lokomotifi oydu.

Bırakın salonu, ayakkabısı bile olmayan güreşimizde başta minder olmak üzere malzeme yağdıran yine Albayrak'tı. Muhafızgücü'ne genel kaptanlık yaparken, bu kuruluşa tam sekiz dalda Türkiye şampiyonlukları kazandırdı.

Eksik kalan

Tanrı vergisi olağanüstü yapıya ve yaratıcı kafaya sahip Albayrak'ın başardıklarını sıralamak için tek cümle yeter; "Bir tek spor bakanlığı yapmadı."

Subay kökenli bu büyük isim şimdilerde ağır sağlık sorunlarıyla mücadele etmekte. Şansı ise yine kendisi gibi asker emeklisi Op. Dr. Veysel Kadılar'ın kontrolüne girmesi. Başka uzmanların "keseceğiz" dediği ayaklarını bir iki küçük müdahale sayesinde kurtardı. Tahsin Albayrak'a sevgi ve sağlık dileklerimi yolluyorum.

Vefa denince

Orhan Ayhan'la programında Albayrak'ı görmekle mutlu oldum. Ne de olsa bu ikili eski arkadaş ve iyi dost. Ayhan büyüğümün vefasını bilmeyen yoktur. Düşünün, huzur evindeki arkadaşının vefatını öğrendiğinde nereye defnedildiğini merak ediyor. Amacı mezarının başında bir Fatiha okumak.

Kendi adıma konuşursam, Orhan ağabeyim gibi bir dostum olduğu için şanslıyım. Allah başımızdan eksik etmesin...

...

GÜNÜN SÖZÜ

Sevgi teleskoptan bakar, kıskançlık mikroskoptan. Josh Billings

 

 

Yazarın Diğer Yazıları