İmar affı için dikkat çeken uyarı

İmar affı için dikkat çeken uyarı
Kartal’da çöken binada 21 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gözler imar affı uygulamasına çevrildi. Yıkılan binanın 5 katının ruhsatlı olduğu ancak 3 katının kaçak inşa edildiği ve imar affından faydalandığı ortaya çıkmıştı.

İstanbul'un Kartal ilçesinde bina çökmesi sonucu 21 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından inşaat uzmanları, hükümetin kaçak konutlar için çıkardığı "imar affı" hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Yıkılan binanın 5 katının ruhsatlı olduğu ancak 3 katının kaçak inşa edildiği ve imar affından faydalandığı ortaya çıkmıştı.

Euronews’un haberine göre, fay hattı üzerinde bulunan İstanbul’u tehdit eden deprem riskine karşı, binaları güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Ancak söz konusu çalışmaların daha çok varlıklı semtlerde yoğunlaşması, potansiyel riski ortadan kaldırmıyor.

Uzmanlara göre, bugün İstanbul’da her iki binadan biri çökme tehlikesi ile karşı karşıya.

'İSTANBUL'DAKİ YAPILARIN YARISI KAÇAK VE RUHSATSIZ'

CHP İstanbul Milletvekili; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi mimar Gökan Zeybek, "Türkiye’de bulunan yaklaşık 20 milyon yapının 13 milyonunun; İstanbul'daki 2 milyon yapının da en az yarısının kaçak ve ruhsatsız olduğunu" iddia etmişti.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yonel Maya’nın verdiği rakamlara göre, Türkiye'de 2002 yılından beri inşa edilen binaların yaklaşık yüzde 32'si yasal düzenlemelere uymuyor.

1.8 MİLYON KONUT İMAR AFFINDAN FAYDALANDI

İmar affına yaklaşık 10 milyon kişi başvururken, 1.8 milyon başvurunun kabul edildiği belirtildi.

Hükümetin 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde yürürlüğe koyduğu ve "imar barışı" olarak da adlandırılan düzenleme kaçak ve denetimsiz binalara af yolunu açtı. Bu sayede devlet kasasına giren para 16 milyar TL'yi aştı.

İlgili Haberler