IMEI'niz kopyalanmış olabilir!..

Sivas'ta yaşayan Mesut Polatgil, Türkiye'nin en büyük alışveriş sitesi Hepsiburada'dan bir cep telefonu alır.
Mesut Bey, telefonu aldıktan 3 ay sonra bir mesaj gelir. Ne anlama geldiğini dahi bilmediği BTK isimli bir kurum telefonunun kapanacağını söyler. Çünkü o satın aldığı telefonun dijital kimlik numarası yani IMEI kopyalanmıştır. Vatandaş anlamaz ve biraz da elindeki faturaya güvenerek kullanmaya devam eder.
Tabii ki telefon kullanıma kapatılır.
Mesut Polatgil, önce cep telefonunu satın aldığı internet sitesine başvurur. Site "bizi ilgilendirmiyor" yanıtını verir. Savcılığa gider ve aylardır bir hukuk mücadelesi sürdürür.
Mesut Bey'in başına gelen Türkiye'de cep telefonu kullanan herkesin bir gün yaşayabileceği bir olay.
IMEI kayıt altına alma uygulamasını dünyada sadece bir kaç ülke yapıyor. Bunu ilk başlatan Türkiye oldu. Cep telefon ithalatçı lobisinin girişimleriyle başlayan bu uygulama bugün Türkiye'de milyonlarca insanı mağdur ederken, kaçakçıları da ihya ediyor.
Yurt dışından gelen telefonlardan 2 bin lira gibi fahiş bir ücret alan devlet, adeta kaçakçılara büyük bir kapı açtı. Yurt dışında bin 500 lira olan cep telefonu Türkiye'ye geldiğinde TRT payı ve vergilerle 3 bin liraya ulaşıyor. Doğal olarak bu kaçakçıların işini kolaylaştırıyor.

Kimlik değiştiriliyor
Gürcistan, Suriye, İran ve Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye sokulan binlerce değil, yüzbinlerce cep telefonu dijital kimliği değiştirilerek satılıyor. Mağazada 6 bin lira olan cep telefonunu siz kaçakçıdan sadece 2 bin liraya alabilirsiniz?
Garantisi yok! Kim takar garantiyi ki! Zaten Türkiye'de garantiyi adam gibi kim veriyor ki! Bu da vatandaşı kaçağa yönlendiriyor.
Gelelim buradaki soruna. Türkiye'ye kaçak yollarla giren bu telefonlara eski telefonların IMEI numaraları kopyalanıyordu. Yine cep telefon lobisi bu işin de önüne kesmek için AKP hükümetine baskı yaptı ve 7 yıl hiç kullanılmayan cihazların IMEI numarasını iptal ettirdi.
Mesela benim bile başıma geldi. Yeni telefon aldığım için kullanmadığım telefon kapatılmış. Böyle saçma bir uygulama olur mu? Sen devlet olarak tedbirini alamıyorsun vatandaşını cezalandırıyorsun.
Bu da kaçakçıları rast gele IMEI kopyalamaya itti. Herhangi bir cep telefonunun IMEI numarası üzerinden milyonlarca numara üretiyorlar. Bu çıkan numara benim de olabilir, Sivas'taki Mesut Bey'in de... Hatta en yüksek kademedekilerin telefonu bile olabilir.
Tamamen şansınıza kalmış bir şey.
Türkiye'de bu işin mağduru binlerce insan var. Bu iş üzerinden milyonlar kazanan ithalatçı ve kaçakçılar halinden memnun.
Peki ne yapılması gerekiyor?
Öncelikle yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan vergi 2 bin liradan daha makul bir seviyeye çekilmeli. Bu şekilde alınan vergi, devlete yarar sağlamadığı gibi  tam tersi kaçakçının ekmeğine yağ sürüyor. 2 bin 200 lira cep telefonu vergisi mi olur? Yurt dışından getiren adam veriyor 50 lirayı, yazılım ile IMEI kopyalatıyor. Oysa 2 bin lira değil de belki 300-400 lira olsaydı bu devlete gelir olarak yazılacaktı.
Bir de son 7 yıl uygulamasına mutlaka son verilmeli. Gereksiz mağduriyet yaratılıyor. Binlerce cihaz kullanılmaz hale geldi.
Yazıktır günahtır. Üç beş telefon ithalatçısı kazanacak diye bu millete bu zulmü yapmaya kimsenin hakkı yok.

Yazarın Diğer Yazıları