İmparatoriçe, prenses, Atatürk!..

İmparatoriçe, prenses, Atatürk!..

Atatürkçü Düşünce Derneği''nin (ADD) Fethullah Gülen''den "hoşgörü" plaketi alan Müjdat Gezen''e "Yılın Atatürkçüsü" ödülü vermesi şaşkınlık yaratmışken, aynı ödülün Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından reddedildiğini yazınca yeni bir tartışma başladı...

ADD yönetimi, cemaatin hoşgörüsüne sığınan Müjdat Gezen''e niçin "Yılın Atatürkçüsü" ödülü verdikleri konusunda susmaya devam ederken, BioNTtech ortaklarından Şahin ve Türeci''nin aynı ödülü reddettiğini bu köşede duyurunca, herkes aynı soruyu sormaya başladı;

"İki Türk, adında Atatürk olan bir ödülü neden reddetti acaba?.."

ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt''un Menemen''deki toplantıda okuduğu BioNTech açıklamasına bakılırsa; şirket, "bu tür ödülleri sadece bilimsel kuruluşlar üzerinden kabul ediyoruz" şeklinde tuhaf bir gerekçe sunmuşsa, ortada büyük bir şaşkınlık ve çelişki var!..

Üstelik tek şaşkınlık da, Uğur Şahin ve Özlem Türeci''nin, farklı kuruluşlardan ödüller almalarına rağmen, adında "Atatürk" olan bir ödülü reddetmesi ve suskunlukları değil!..

İki bilim insanının, geçen yılın Ekim ayında Yunanistan''da aldıkları bir ödül var ki, ortadaki çelişkiyi büyütmesi açısından da çok düşündürücü!..

Uğur Şahin, eşi ya da BioNTech, "ADD bir bilim kuruluşu değil" diye Atatürkçülük ödülünü reddettilerse, Yunanistan gezisinde kendilerine verilen "İmparatoriçe Theophano" ödülünün bilimle ne ilgisi olabilir acaba?..

Bizans tarihinde entrikalar!..

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, 13 Ekim 2021''de Selanik''te düzenlenen törenle, Uğur ve Türeci çiftine "İmparatoriçe Theophano Ödülü"nü verirken şöyle demişti;

"Bugün burada önemli bir kadın ve erkeği insanlığa yaptıkları önemli katkılardan ötürü ödüllendiriyoruz. İnançlarını, özverilerini, azimlerini ve güçlerini ödüllendiriyoruz."

Peki; Türk bilim insanlarını "Theophano Vakfı" aracılığıyla Almanya''dan Yunanistan''a getirtecek kadar önemli olan "İmparatoriçe Theophano" kimdi acaba?..

Yunan tarihi kaynaklarında iki Theophano''dan (Theofano) sözediliyor...

İlki 912 yılında ölen Bizans İmparatoru VI. Leon''un ilk karısı Theophano Martiniake...

Evliliği metres kavgalarıyla geçince kendini bir manastıra kapatan Theofano Martiniake 893 yılında ölmüş...

Diğer Theofano ise önce Bizans İmparatoriçesi II. Romanos''un, sonra II. Nikiforos''un karısı ve I. İoannis''in de sevgilisi!..

İşte bu Theofano, 10. yüzyıl Bizans tarihinde önemli bir rol oynamış... Bakınız çeşitli kaynaklar imparatoriçeyi nasıl anlatmış;

"Theophano''nun ilk adı Anastasia''dır... Craterus ismi verilen fakir bir taverna bekçisinin kızıdır. Velihat prens Romanos, ona aşık oldu ve yaklaşık 956 yılında onunla evlendi... Evlilikten sonra Theophano ismini almıştır. Kayınpederi İmparator VII. Konstantinos''u zehirlediğine dair dedikodular vardır...

Theophano çok kısa süre sonra, genç ve parlak general İoannis Çimiskes''in sevgilisi oldu. İkisi daha sonra Nikiforos''a karşı komploya giriştiler... 10 Aralık 969''u 11 Aralık''a bağlayan gece bir suikast düzenleyip Nikiforos''u öldürttüler... I. İoannis Çimiskes imparator oldu."

Selanik''te diplomasi skandalı...

Uğur Şahin ve Özlem Türeci''nin, entrikalarıyla tarihte tartışmalı olan "İmparatoriçe Theophano" adı verilen bir ödülü aldığı törene Türkiye''nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ile Selanik konsolosunun çağrılmaması ise bir diplomasi skandalı olarak tarihe geçmişti...

Diyeceksiniz ki; daha geçen hafta, Yunan parlamentosundaki gensoru görüşmelerinde vekillere dağıtılan yüksek korumalı maskelerin Türk malı çıkmasına bile tahammül edilmemişken, Türk bilim insanlarına ödül verilen törende Türk diplomatlara ambargo uygulanması çok mu şaşırtıcı?..

Şahin ve Türeci, törendeki bu skandala karşı bir tepki olsun diye mi, yoksa Türklerle hep gerginlik yaşayan Yunanistan''daki geziyi dengelemek için mi bilinmez ama, Atatürk''ün Selanik''teki evini büyükelçi ile birlikte ziyaret ederek anı defterine şunları yazmışlardı;

"Atatürk, modern Avrupa''nın öncü liderlerinden biri olarak özgür düşünce ve bilimin insanlık için taşıdıkları temel değeri anladı. ''Hayatta en hakiki mürşit ilimdir'' şeklindeki bilge sözüne tamamen katılıyoruz."

Uğur Şahin ve Özlem Türeci bu etkinlikten bir hafta sonra, İspanya''da Kral 6. Felipe''nin babasının yerine 2014''te tahta geçmesiyle veliaht olan büyük kızı Prenses Leonor''a atfen verilen (Joan Miro heykelciği, diploma, rozet ve 50 bin Euro''yu kapsayan) ''Asturias Prensesi Ödülü''nü de aldılar...

ADD niçin susuyor?..

Hiç kuşkusuz ADD''nin Fethullah Gülen''den "hoşgörü" ödülü almış bir tiyatrocuya "Yılın Atatürkçüsü ödülü" vermesi nasıl bir skandal olmuşsa, Koronaya karşı aşı geliştiren BioNTech''in kurucu ortakları Uğur Şahin ve Özlem Türeci''nin aynı ödülü (henüz bilinmeyen bir nedenle) reddetmesi de çok düşündürücü!..

Evet; dünyayı sarsan bir hastalığa karşı iki Türk bilim insanının aşı geliştirmesi elbette ki gurur verici...

Kimsenin Uğur ve Türeci''nin bilim insanlığına söyleyecek sözü de yok...

Ancak Atatürk gibi, "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" diyen bir dehanın adının geçtiği ödülün reddedilmesinin çok önemli bir gerekçesi olmalı!..

Uğur ve Türeci, dinci cemaatten plaket alanlara bile (!!!) verildiği için bu ödülü çok ciddi mi bulmadılar, yoksa ADD''yi bilimden uzak ve siyasete fazla bulaşmış mı gördüler?..

O halde, daha önce çok sayıda tıp kurumu, bilim merkezi ve vakfın yanı sıra, bilimle ilgisi olmayan (Londra merkezli Financial Times ve Aydın Doğan Vakfı) gibi kuruluşların takdirine de mazhar olan Şahin ve Türeci ile BioNTech''in, ADD''yi reddetme konusunda mantıklı bir açıklama yapması gerekmiyor mu?..

Hele de tarihteki tartışmalı kişiliğiyle bir imparatoriçeden sonra bir prensese atfedilen ödülleri bile kabul etmişken, susmak çok tuhaf değil mi?..

Selanik''te Atatürk için açılan anı defterine çok güzel satırlar yazan Şahin, Türeci ve BioNTech''in yanısıra, cemaat "hoşgörü"süne sığınmış tiyatrocuya engin hoşgörü (!!!) göstererek derneğin tarihine kara leke süren ADD daha susacak mı acaba?..

Yazarın Diğer Yazıları