İmralı-Diyarbakır yolunda inecek var

İmralı-Diyarbakır yolunda inecek var

Birileri İmralı''yı, birileri Diyarbakır''ı adres gösterir? Ne için?

"Kürt meselesi-Diyarbakır-İmralı" denklemi kurduğun an Ankara''yı bir kenara itersiniz. Türkiye Cumhuriyeti''ni bilinmeyenlere doğru sürükler, tarihi, bir anda yok sayarsınız.

Türkiye Cumhuriyeti öyle kolay kurulmadı.

Mustafa Kemal, kendisi tarihe bizzat not bırakmak için, Cumhuriyet''in kuruluşundan beş yıl sonra Nutuk''u okudu. 

Nutuk''a Türkiye Cumhuriyeti gerçeğini öyle bir yedirdi ki, "Kürt meselesi-Diyarbakır-İmralı" denklemine girdiğiniz an, Türkiye Cumhuriyeti''nin bitiş düdüğünü de çalmış olduğunuzu görüyorsunuz.

Sözlerine Atatürk''le başlayıp Atatürk''le bitirenler asla bir etnik meseleden bahsedemezler ve böyle bir meseleye yol açacak kavram kullanamazlar. Kullanırlarsa, önce kendilerini yok sayarlar. Yine HDP''den en uzak durması gerekenler, CHP''yi Atatürk''ün kurduğu parti görenler olmalıdır.

Hani mevcut CHP Genel Başkanı "Diyarbakır"ı telaffuz etmiş, sonra tevile gitmişti. Ne kadar tevil edilirse edilsin, akılda kalan ilk telaffuzdur. Aman ha! Dikkat! Kendinizi inkâr edersiniz.

Osmanlı''nın son döneminde hemen bütün etnisite, kendi yolunu çizmek istemiştir. Hepsi de dışarıdan destek almıştır. Yalnız kalanlar ise Türkiye''yi bir bütün görmek isteyen, "Türk" çatısı altında toplanmış vatan savunucularıdır.

"Türk çatısı" maksadı ifade ediyor sanırım. Muhtevasında bütün etnisite vardır. Milliyetçiliğin dorukta olduğu o dönemde, hiç kimse ırkî bir taassup içinde değildi. "Türk" derken sadece ve sadece bütüncü vatan kurtarıcıları kastediliyordu. Anayasa''nın 66. maddesinde yerini bulan "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk''tür. Türkiye''de yaşayan herkese Türk denir." maddesinin esası Mustafa Kemal''in, "Türkiye Cumhuriyeti''ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir." sözüdür.

Maalesef PKK''nın sihri, bazı siyasîlerimizi öyle bürümüş ki, onların raconuyla konuşmaktan kendilerini alamıyorlar.

20 yıldır süren Ak Parti iktidarının -daha açık ifadeyle Recep Tayyip Erdoğan iktidarının- denemelerini göz önünde tutmalıyız. Önce Türk''ü silmeye kalktı. (Türk Adını Silme Planı çalışmamızı her seferinde hatırlatırım.). 15 Temmuz''daki  darbe teşebbüsü ardından "Türk" hatırlandı ve Anayasa''nın 66. maddesine uygun ifade edilir oldu. Ben de "Türk''e Dönüş" dizisini yazdım... "Türk"ü yalpalatmayın, asla yok sayamazsınız, dedim.

Maksadınız "Osmanlı"yı ihya etmekse, Osmanlı Devleti''ni kimlerin kurduğunu da akılda tutmalısınız.

Tacuddin Kürdî''yi biliyor musunuz? Büyük âlim. Osmanlı''nın ilk politikalarında etkili bir isim. Şeyh Edebali''nin de kayınpederiydi. Şeyh Edebali Osmanlı''nın zemin bulmasında öne çıkan figürlerdendir.

"Bu örneğin size hatırlatması gereken nedir?" sorusunu sormaya gerek var mı? Anadolu insanlarının iç içeliğini daha nasıl izah edelim? Tacuddin Kürdî, kurduğu medresede ya Arapça ders veriyordu ya Türkçe. Şeyh Edebali''yle Osman Gazi''yle, Orhan Gazi''yle nasıl anlaşacaktı?

"Diyarbakır" diyenler şunu unutmasınlar: R. T. Erdoğan''ın, İmralı''dakinin önüne bir kırmızı halı sermediği kaldı. HDP''lilere Kandil''le İmralı arasında mekik dokuttu. Ne oldu yine? Bu müsamahayı fırsat bildiler, bağımsızlık ilan etmeye kalkıştılar. R. T. Erdoğan gerçeği gördü, PKK''yı yok etmek için bütün gücünü kullanmaya başladı. HDP''yi kapatmak için harekete geçti.

"Diyarbakır" diyenler, önce "çözüm" ve sonra "çözülme" üzerinde kafa yormalılar.

Yazarın Diğer Yazıları