İnce'den yeni eğitim sistemi

İnce'den yeni eğitim sistemi
CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı İnce, eğitimde yeni bir sistem düşündüklerini söyledi.

CNN TÜRK’te yayınlanan, Seçime Doğru Özel programında, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce gazetecilerin sorularını yanıtladı. ‘Üst akıl’ ifadesine sert tepki gösteren İnce, “Üst akıl. Kim bu? Sayın Erdoğan’a sesleniyorum. Türkiye’nin 450 milyar dolar borcu var. Bunun 320 milyar doları son 16 yılda yapılmış. Yabancının Türkiye’den alacağı var. Alacağı olan birisi Türkiye’yi batırmak ister mi? Yabancı önce alacağını almak ister. Kimse bu üst akıl, gel beraber mücadele edelim. Yalan söyleme insanlara” dedi.

Mevcut hükümetin yatırımlarını da eleştiren İnce, "Acil olmayan kamu yatırımlarını erteleyeceğim" ifadelerini kullandı.

Eğitim sistemine ilişkin de eleştirilerde bulunan İnce, 1+8+4 eğitim sistemi üzerinde durduklarını ayrıntılarını daha sonra açıklayacağını söyledi.

İnce'nin açıklamaların şöyle:

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ

Eğitim sistemiyle ilgili yeni bir düzenlemenin şart olduğunu ifade eden İnce, “4+4+4 sistemi devam etmeyecek. 16 yılda 6 bakan, 5 sınav değişikliği. Sınavda 9 ay kala bi değişiklik yapıldı, 7 ay kala bir daha yapıldı… 2 ay kala da tarih değişikliği yapıldı. Neden çocukların sınav tarihini değiştiriyorsunuz? Seçimin tarihini değiştirin. Bir yanda sınav, bir yanda seçim… Hangisi daha değerli? Bence sınav daha değerli. Çocukların geleceği siyasetçilerin geleceğinden daha değerlidir. Önce çocuklar sonra biz. Eğitimde 1+8+4 sistemi olacak. Ayrıntılarını açıklayacağız. Asla dayatma olmayacak. Taraflarla masaya oturacağız. Siyasal uzlaşma sağlayacağız. Milli politikamız olacak. Sınav güvenilir, geçerli ve adil olacak. FETÖ ile AK Parti birlikte aynı bedende iki ruh gibilerdi. Birlikte yaptılar bunları. Bunu 2013’e kadar yaptılar. Komik bir şey söyleyeyim size; Bu resmi belgedir. 17-25 Aralık’tan sonra, FETÖ’cü okullara devlet 114 trilyon para harcadı. Ne zaman biliyor musunuz? Tarihini de söyleyeyim; 2015-2016 eğitim-öğretim yılında. Bu benim soru önergem. Milli Eğitim Bakanlığı’nın cevabı. Henüz kapatılmamış. Ben sormuşum. Sayın Erdoğan 2001 yılında partiyi kurdun, partiyi kurmadan önce Fetullah Gülen’e ziyarette bulundun mu?” dedi.

ABDULLAH GÜL AÇIKLAMASI

Abdullah Gül’ün adaylığıyla ilgili de İnce, “Birinci turda çatı aday matematik bilimine aykırıdır. Doğru olmaz. Ben olsam da olmaz Abdullah Gül olsa da olmaz. Birinci turda herkes yarışmalıdır. Aday sayısı fazla olunca katılım artar ve seçilmek zora girer. Birinci turda çatı aday olmaz ikinci turda olur bu. Birinci turda çatı aday olsaydı kaybederdik” dedi.

AF TARTIŞMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sık sık dile getirdiği af konusuna da değinen İnce, “Affa ihtiyaç yok. Önce adalete ihtiyaç var. Sürekli af ile uğraşacağınıza, adaleti bir kez kurun. Hukukun üstünlüğünü uygulayın ondan sonra tekrar uğraşmayın. Af bataklığın üzerindeki sivrisineğe benziyor. Sineği öldüreceğine bataklığı kurut bir daha uğraşma” ifadelerini kullandı.

İsyan iddialarının da vahim olduğunu dile getiren İnce, “Cezaevlerinde isyan iddiaları çok tehlikeli şeyler. Bunlar şimdi mi sizin aklınıza geldi. Bunlar doğru bile olsa halkın önünde konuşmamak lazım, devlet böyle bir ihtimal olsa halleder. Gereksiz bir konu üstünde durmaya gerek yok” dedi.

SURİYELİ SORUNU

Suriyeli sorunuyla ilgili de İnce, “Esad’a ne özel bir kinim ne de özel bir sevgim var. Kardeşim Esad’dan Kanlım Esed’e geçmemeliyiz. 4 milyon Suriyeli yaşıyor ama bizim orada büyükelçiliğimiz yok. Denenmelidir. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalıdır, anayasa oluşturulmalı ve seçim yapılmalıdır. Kim seçilirse onu tanırım. O komşunun iç meselesidir. Öyle olursa evlerine dönerler. Bayramda gidiyorlar 10 gün kalıp buraya geliyorlarsa demek ki kalabilirler. Laubali bir devlet yönetimi. Ne demek ya? Bayramda tatile gidebiliyorlar. Kapatırım kapıyı. Burası aşevi mi?” ifadelerini kullandı.