İngiliz Basını ABD'nin Türkiye'yi istemediğini yazdı

İngiliz Basını ABD'nin Türkiye'yi istemediğini yazdı
Irak’ın Musul kentini kurtarma operasyonunun yakında başlaması beklenirken operasyona Türkiye’nin katılmasının Irak hükümeti yanında ABD tarafından da istenmediği iddia ediliyor.

Independent gazetesi ABD ve Irak'ın Musul'un IŞİD'den kurtarılmasında, Türkiye'nin rol oynamasını istemediğini yazdı. İngiliz gazetesi, savunma muhabiri Kim Sengupta imzalı "Türkiye Suriye'de kendi amaçları peşinde olacak" başlıklı yazısında İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapacakları görüşmede  IŞİD'in Suriye ve Irak'taki varlığı gibi acil konuların ele alınacağını belirtti.

BBCTürkçe’nin yansıttığı yazısında Ankara'nın Washington'la ilişkileri soğurken, Moskova'yla ilişkilerinin sıcaklaştığını söyleyen Sengupta, Halep'in bombalanması nedeniyle Washington-Moskova ilişkilerinin de bozulduğunu belirtti. 

-“NE IRAK NE DE ABD MUSUL’A TÜRK KATILIMINI İSTEMİYOR”-

Sengupta, Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” operasyonuna değinirken de açıklanan “amaç IŞİD ve YPG güçlerini Türkiye'nin sınırlarından uzaklaştırmaktı. Amerikalılar Kürtleri IŞİD'e karşı en etkili müttefikler olarak görüyor ama Türk ordusu Washington'ın Kürtlerin hedef alınmaması uyarılarına kulak asmadı” yorumunu yaptı. Yazı şöyle devam etti:

“Erdoğan, Kürtlerin almak istediği stratejik bir yer olan Cerablus'u Türk güçleri aldığında vakit geçirmeden Putin'i aradı. Amerikan ve Irak güçleri dokuz gün içinde Musul'u IŞİD'den alma operasyonunun ilk aşamasına başlamaya hazırlanıyor. Erdoğan Türk güçlerinin de 'Musul'u kurtarma operasyonunda bir rol oynayacağını' söyledi ve 'Kimse bunu yapmamızı önleyemez' dedi. Ama ne Irak ne de ABD Musul'a Türk katılımını istemiyor."

“PUTİN’İN ERDOĞAN’A YARDIM ETMESİ PEK MÜNKÜM DEĞİL”

Sengupta "Putin'in bu konuda Erdoğan'a yardımcı olabilmesi pek mümkün değil” dediği yazısında şu savları da dile getirdi:

“Türk lider Musul IŞİD'den kurtulunca, sadece Sünnilerin yaşamasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Bu talep, Irak'ın Şiilerin hâkimiyetindeki hükümeti tarafından reddedildi ve Rusya, bazıları İran tarafından yönetilen Şii grupların ortadan kaybolmasını istemeyecek. Beşar Esad ve Kremlin'in değerli müttefiki olan Tahran bu çalkantılı ve şiddet dolu bölgedeki güç mücadelesinde hala bir oyuncu."

İlgili Haberler