İngiliz ekonomisine Brexit darbesi

İngiliz ekonomisine Brexit darbesi
İngiltere’nin AB’den ayrılmasına 6 ay kala ülke ekonomisinin geleceği merak konusu olmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırma, Brexit’in İngiliz ekonomisine maliyetinin yıllık 26 milyar sterlini bulacağını ortaya koydu.

Serkan TALAN / Yeniçağ

Avrupa’da yapılan bir araştırma, Brexit’in İngiliz ekonomisine yaratacağı maliyeti gözler önüne seriyor. Avrupa Birliği ile ilgili araştırmalar yapan Avrupa Reform Merkezi’nin araştırma sonuçlarına göre, Brexit’in İngiliz ekonomisine maliyeti haftalık 500 milyar sterlini bulacak. Bu rakamın yıllık bazda ise 26 milyar sterlini bulması bekleniyor.

İngiltere, 6 ay içinde AB’den ayrılmaya hazırlanırken, ayrılığa karşı olanlar ve ayrılık taraftarları, Brexit’in ülkeye maliyeti konusunda çelişkili ifadelerde bulunuyorlar. Başbakan May ve hükümet, İngiltere’in AB’den ayrılışına yaklaşık 6 ay kala birlikle henüz ticari ilişkiler konusunda bir anlaşmaya varamadı. Başbakan May, AB ile yürütülen müzakerelerin tıkandığını ve çözüm önerilerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İngiltere ve AB arasındaki ticari ilişkilerin Brexit sonrasında nasıl ilerleyişinin kesinlik kazanmaması yatırımcıları kaygılandırıyor.

Brexit’in İngiliz ekonomisine maliyeti konusunda en çarpıcı rakamlar ise geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırmada ortaya çıktı. Araştırma sonucuna göre, Brexit’in İngiltere’ye yıllık maliyeti 26 milyar sterlin olacak. Bu rakam haftalık bazda ise 500 milyon sterlini buluyor.

İngiliz ekonomisi bu yılın ilk yarısında 2011 yılından bu yana en kötü altı aylık performansı sergiledi. Bu durumun İngiliz şirketlerin Brexit’e ihtiyatlı yaklaşmasından kaynaklandığı belirtiliyor.  Pek çok yatırımcı AB ile yürütülen müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda ekonominin ciddi şekilde bozulacağından endişe ediyor.

İngiltere’de AB’den ayrılma yanlıları, Brexit sonrası ülkenin ekonomi ile ilgili tüm kararları kendileri alarak Çin ve Hindistan gibi hızlı büyüyen ülkelerden biri olacaklarını savunuyordu.

İlgili Haberler